2018-10-31
今日本來攞左半日假同姑姐姑丈接風, 帶佢地去西貢老公相熟嘅海鮮店食海鮮, 不過由於飛機延誤, 去到佢地下榻間酒店時已經5點半, 老公提議我地改去灣仔嘅一番風味食呢度嘅海鮮餐。老公6點半左右收工到酒店帶我地走過去, 餐廳位於灣仔道, 人流車流都好多, 門面設計簡約之餘亦都好有風格, 不過如果唔係老公推介, 單從店名同門面設計, 我地經過都未必會知道呢度係一間以海鮮聞名嘅食店。我地4個人點左一個4人餐, 連同2款前菜共有8樣食物, 4個人share好夠食。😙晚市海鮮套餐 1088餐前小食有篙筍同雞絲, 味道唔錯, 微微辣嘅篙筍都幾惹味。黃金軟殼蟹軟殼蟹外層好香脆, 蟹肉夠飽滿, 帶有香濃咸蛋香味。xo醬炒斑球斑球好嫩滑, 用xo醬炒香, 魚味好濃。👍花彫蒸圍蝦蝦好大隻, 鮮味濃郁, 而且富有酒香, 特別美味。果皮蒸鮮鮑鮑魚厚肉, 口感彈牙, 味道唔錯。招牌羔蟹粥羔蟹粥燈黃色充滿蟹羔, 以原隻羔蟹煲成, 粥底鮮甜, 啖啖都食到鮮甜濃郁嘅蟹羔。蒜茸炒時蔬菜嘅份量唔多, 不過蒜茸味濃, 好惹味。我地4個人食呢個餐因為實在太豐富, 最後捧住個肚都仲要打包部分走。😅餐牌
晚市海鮮套餐 1088
餐前小食
有篙筍同雞絲, 味道唔錯, 微微辣嘅篙筍都幾惹味。
黃金軟殼蟹
軟殼蟹外層好香脆, 蟹肉夠飽滿, 帶有香濃咸蛋香味。
xo醬炒斑球
斑球好嫩滑, 用xo醬炒香, 魚味好濃。👍
花彫蒸圍蝦
蝦好大隻, 鮮味濃郁, 而且富有酒香, 特別美味。
果皮蒸鮮鮑
鮑魚厚肉, 口感彈牙, 味道唔錯。
招牌羔蟹粥
蒜茸炒時蔬
菜嘅份量唔多, 不過蒜茸味濃, 好惹味。
餐牌