2023-03-29
行開九龍,搵野食嘅時候見到依間鋪頭店面,雖然有一個大招牌,但係外面望唔到入去店內,就咁睇唔出係間餐廳,但俗話講得好:禾稈冚珍珠。入面嘅裝潢好有風格且優雅,美食更加有料到!👫🏻我地兩個人點左兩個套餐~😋一人前套餐 $388 +😋 廚師發板套餐 $788沙律嘅菜類好鮮甜,配上酸酸地嘅醋,加埋菠蘿同蕃茄仔,清新感令人胃口大開!前菜仲有一個生雞蛋配魚子醬,雞蛋質地好滑,同魚子醬味道好夾,重點係成道菜賣相好好,好有日本風味。食完咁有特色嘅前菜後,終於到主菜喇!🤤🤤🤤鐵板燒虎蝦,蝦頭有好多蝦膏!蝦肉都爽口,而且有鐵板燒嘅香氣!而鮑魚肉質好豐厚,煙韌嘅口感足以證明其新鮮!至於燒東星斑,魚皮燒至香脆,而肉身亦唔會鞋,同樣有滿滿鐵板燒嘅香!最特別係有d由海鹽打成嘅泡沫,唔鍾意比醬料搶去鮮味嘅客人可以用,而重口味嘅我就好鍾意個蝦膏醬,好濃郁嘅蝦膏香。燒牛柳粒外層煎得焦可口,而內裡肉質好軟冧,生熟度亦掌握得一流,睇得出師傅手勢高強。炒飯粒粒分明,足滿鐵板嘅鑊氣,仲有大大粒蝦肉,滿足到爆!豆腐雪糕,豆腐味比想像中濃郁,紅豆爆爆珠又出奇地夾,而紅酒雪梨就少酸但帶甜,完美解去食鐵板餐嘅油膩感!‼️好食指數8/10‼️
👫🏻我地兩個人點左兩個套餐~
😋一人前套餐 $388 +😋 廚師發板套餐 $788
食完咁有特色嘅前菜後,終於到主菜喇!🤤🤤🤤
炒飯粒粒分明,足滿鐵板嘅鑊氣,仲有大大粒蝦肉,滿足到爆!
‼️好食指數8/10
‼️推介指數8/10
😋澳洲羊扒 $288
羊肉每一粒都好有咬口,但又唔會有羊羶味,有羊味香甜嘅油脂味,口感都十分不錯。
‼️好食指數8/10
‼️推介指數8/10
😋鐵板焦糖多士 $68
面層嘅焦糖好脆口,濃濃焦糖味融入同樣脆身嘅多士,配上檸檬乳酪醬又剛好中和甜膩感。
‼️好食指數9/10
‼️推介指數9/10