2006-10-03 33 瀏覽
坪洲半日遊後,打算去蓮香食晚餐,但冇訂位,要等成個鐘,最後決定去陸羽。一家五口唔想諗,一於叫了個4人套餐,再加一碟楊州炒飯,本想再加一碟明爐叉燒,但侍應叔叔話我o地一定夠食,唔駛再加。海參瑤柱羹-材料十足,味道唔錯。炸鮮奶炒杬仁蝦仁-炸鮮奶又香又滑,不過我懷疑係炸椰奶,因椰汁味好重,味道又稍甜;杬仁蝦仁分量好多,杬仁較油膩,雖然話蝦仁,但隻隻似蝦球咁大隻,好爽口,平時有彈冇讚的老豆,亦非常滿意,食過不停。雲腿鴿片-雲腿好夠味,又唔會過鹹,亦不會有一種油益味。而鴿片亦非常爽嫩,不會因調味料醃得過重,而失去原味,連配角的草菇亦味道好濃,這碟亦被老豆及老公清晒呢。咕嚕肉-我最喜歡的咕嚕肉,竟然係最細的一碟。學kc話齋舊舊都是枚頭豬肉,炸得脆口。只可惜沒有子薑,而甜酸汁味道亦過甜。紅炆石班腩-又是被讚好的一碟,有唔少班腩,舊舊厚肉,沒有一件是霉及一陣雪味。豆腐亦夠滑,墊底的白菜亦不少。楊州炒飯-炒得一般,不過勁多大大的蝦球,並不是蝦仁。甜品是杏仁鮮奶露,不嗜杏仁的我,只淺嚐一口,已經試到好濃烈的杏仁味,不過我估應該唔錯,因為老豆連飲兩碗。最初老豆及媽媽好不願意來的,佢話一早領教過伙計的態度。幸
海參瑤柱羹-材料十足,味道唔錯。
楊州炒飯-炒得一般,不過勁多大大的蝦球,並不是蝦仁。
最初老豆及媽媽好不願意來的,佢話一早領教過伙計的態度。幸好今次完全是兩回事,伙計態度服務非常之好,與客人亦有講有笑。最後我真是鬆一口氣。