2021-07-08
為友人慶祝生日,來到虎鐵。沙律沙律很新鮮,很開胃。海膽黑松露溏心蛋上面鋪左海膽同黑松露,加上金箔另外表更高貴,食起來更有層次。煙燻帆立貝服務員用菊花煙燻帆立貝到六七成熟才拿出來,左手邊嘅字是鹽,服務員建議先將帆立貝切一半,一半試原味,一半點鹽食,帆立貝很鮮甜又爽口,食完後還有啫喱供食用。活鮑魚配蟹肉海苔醬選材南非孔雀鮑魚,先試一半原味,鮑魚很爽口,另一半再點綠色嘅蟹肉海苔醬,海苔醬令到飽魚的味道更出,而旁邊紅綠嘅雞冠草當沙律食,另外廚師亦煎香左鮑魚肝供我們食用。法國鴨肝因為驚油膩的關係,廚師特登加咗個青蘋果,加埋黑醋,食起來不但品嚐到鴨肝的肥美之餘,又有酸酸甜甜的味道以解鴨肝的油膩。食完後可食旁邊的焦糖青檸檬,利用酸味化解口中的鴨肝味。碟上的全是食用花,放心食用。日本A5和牛薄燒可以選擇薄切或者厚切,我就揀咗薄切。熊本A5和牛很juicy ,可點旁邊的喜馬拉雅山粉紅鹽,加埋蒜片更口感。湯和炒飯最後有湯和炒飯,炒飯粒粒分明, 配上湯,十分滿足。雪葩最後甜品是蘋果雪葩,得好味。
沙律
沙律很新鮮,很開胃。
海膽黑松露溏心蛋
煙燻帆立貝
活鮑魚配蟹肉海苔醬
法國鴨肝
日本A5和牛薄燒
湯和炒飯
最後有湯和炒飯,炒飯粒粒分明, 配上湯,十分滿足。
最後甜品是蘋果雪葩,得好味。