2020-03-02
去尖沙咀睇醫生,出緊去期間突然改期,心情非常低落,橫掂都搭左出去尖東,近近地去K11搵食,食我至愛既日本菜,當然食返餐好既,令到自己開心返!頑固壽司始於日本大阪,全國擁有多間分店,今次終於開左黎香港,唔怪得咁多人黎排隊食。餐牌款式其實有超多款,簡直花多眼亂,樣樣都想食,而且餐廳每日都會空運海鮮過黎,所以海鮮非常新鮮。我就點了上級壽司拼盤十貫,蔥花碎拖羅手卷,活八爪魚刺身蔥花碎拖羅手卷($60)拖羅碎份量十足,加上蔥花,減少油膩感活八爪魚刺身($60)活八爪魚刺身清脆爽口,好新鮮,一d唔 韌上級壽司拼盤十貫($240)擺盤好靚,侍應會介紹每一款壽司,十貫有鯛魚、鰤魚、中拖羅、魚子、海膽、牡丹蝦、帆立貝、鰻魚、吞拿魚細卷和玉子。壽司飯和醋比例剛剛好,不會一夾就散,而且飯入面已經放了wasabi,由其中拖羅壽司,咬落沒有筋,口感接近入口即溶,而海膽壽司肥大肉厚,好creamy,另外最小食到既鰤魚壽司,為白身魚,所以味道相對較淡,而且好鮮美。
蔥花碎拖羅手卷($60)
拖羅碎份量十足,加上蔥花,減少油膩感
活八爪魚刺身($60)
活八爪魚刺身清脆爽口,好新鮮,一d唔 韌
上級壽司拼盤十貫($240)