2023-09-01
♡♡♡📍貊炙 (灣仔)灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖打風時期真係喺屋企無野好做又無野好食,好彩琴日趁住打風前都同朋友食左餐好嘅韓燒🤩呢間位於灣仔近會展站嘅韓燒餐廳,門口雪櫃已經擺滿咗好多唔同種類嘅韓牛,而且內裡環境昏暗,同平食開個啲韓燒店好唔同,呢間私隱度高,格外有情調❣️而食物上都比平時我開嘅韓燒更加高質,今次同朋友揀左Steak Omakase Selected Cuts🥩由前菜沙律同和牛他他開始已經相當吸引,和牛他他上有新鮮雞蛋伴上鮮牛肉粒,除左肉質滑嫩外,麻油嘅香味更加開胃,作為晚餐嘅開始真係恰到好處☺️而燒肉上,包括有熟成USDA帶骨肉眼、封門牛柳、韓式三筋肉、熟成牛舌芯、熟成豬梅肉,店員會為你燒上,唔怕自己燒燶咗🤣而當中咁多款肉,我最中意嘅係封門牛柳,佢同平時食開比較實肉嘅燒韓牛唔同,呢度燒得剛剛好,牛味濃郁、外脆內軟,配埋生菜一同食用,一啲都唔覺得膩😍主菜上,有火辣惹味嘅海鮮湯同帶有和式風味嘅西冷脂飯,絕對值得推薦大家食嘅係呢碗西冷脂飯,西冷真係入口即化,令人一試難忘🤤至於飲品同甜品上,都揀左蜂蜜味道嘅特上蜂蜜生米酒同蜂蜜
📍貊炙 (灣仔)
至於飲品同甜品上,都揀左蜂蜜味道嘅特上蜂蜜生米酒同蜂蜜雪糕,清甜嘅蜂蜜味中和咗以上嘅濃味菜式,為呢個打風前夕嘅晚餐劃上完美句號❤️🔥