2022-12-22
🥰聖誕節,最緊要就係同屋企人一齊慶祝,喺呢個咁普天同慶嘅節日唔少餐廳都推出咗聖誕特別餐,今日我哋就嚟到灣仔食呢一個聖誕omakase啦!價錢係$720一位,呢個聖誕餐最大嘅特點就係用了全部都係熟成肉,而且仲係集齊晒全間店舖最受歡迎嘅肉類,大家可以一次過試晒佢哋啦!呢度嘅肉類,做得好出色,其中我最鍾意嘅就係牛小排,佢嘅油脂非常豐富,食落去好香,口感亦都好好。另外豬五花都唔錯,不愧係熟成豬五花,食得出係經過細心嘅烹調嘅。其他嘅肉類都一樣咁出色,篇幅有限,我就唔一一介紹了,不過保證大家唔會後悔!前菜方面都有好多種類,有韓國傳統泡菜,青瓜,薯仔等等,我最鍾意嘅反而係帶子,真係好鮮甜好正㗎!主食方面,有兩款可以選擇,有冷麵同埋海鮮湯泡飯,係咁凍冰冰嘅天氣建議大家選擇返海鮮湯。雖然話冷麵都有佢嘅特色,呢個冷麵嘅口感同我之前食開嘅日式冷麵完全一樣,真係可以體驗到地地道道嘅韓國菜式!海鮮湯亦都唔係咁簡單㗎,入面有好多海鮮,又有蜆,又有蝦,好足料㗎!至於甜品呢就係提拉米蘇,但係佢最特別嘅係用咗木糠來代替傳統可可粉,咖啡味亦都唔係咁重,小朋友都可以enjoy到呢份甜品㗎!所以今餐真係好適合一家大細過嚟!而
而家嚟介紹返一啲,只有成人可以飲到嘅嘢啦!今次經過餐廳介紹我哋嗌咗兩款人氣酒精飲品,分別係花生味嘅酒,同埋一個燒酒。呢度嘅服務好好㗎,又幫你開,又幫我哋倒,真係超級有儀式感!味道,方便,兩款都冇得輸,我咁大個女都未飲過花生味嘅酒,口感好特別,而且非常順滑,價錢又唔貴,大家經過絕對要買返一支試吓!鍾意花生嘅記住唔好錯過啦!呢個燒酒都好唔錯,唔講都唔知佢有19度咁犀利,入口完全唔會好辛辣,反而都幾舒服,適合一眾女士品嚐。
最重要就梗係讚吓呢度嘅服務啦,唔單止幫我哋燒埋仲會好細心咁介紹佢哋店舖嘅肉類俾我哋認識,包括佢哋嘅製作方法,燒嘅時間,食用方法,同埋品嚐嘅順序等等。真係好有heart呀!另外呢度有優惠特別嘅貓貓店員,係機械人嚟㗎!小朋友一定會好有興趣!
餐廳:貊炙 MEAK JEOK
地址:灣仔港灣道30號新鴻基中心一樓104A,105A,106-108