2022-06-19 691 瀏覽
經朋友推薦,呢晚就去鮨竜食「我媽家姐」🥳 好彩有提早預約,平日夜晚都全場滿座。在場有唔少熟客,大家熟絡咁聊天飲酒,好有日本居酒屋嘅氣氛🎏我揀咗$680呢set😙 可以試到刺身、手握壽司等唔少日式料理,而且價錢又唔貴😍Omakase - $680🥢Steamed egg✨茶碗蒸,味道清甜幼滑,加埋日本蕨菜,口感特別又香!🥢4 kind of sashimi✨帆立貝、間白、笛鯛、拖羅刺身鮮美,口感因著柚子汁而變得清新;笛鯛配上特調魚肝醬,魚嘅鮮味更突出😳 拖羅隨住咀嚼,脂香溢滿口腔🤤🥢Hot dish✨汁煮磯粒貝螺肉入味,爽口甜美,有嚼勁~🥢6 kind of sushi✨障泥烏賊肉質肥厚,食落口感黏糯✨深海池魚肉質細緻爽口,加上柚香,好fresh✨馬糞海膽無汁醬嘅伴隨,紫菜輕脆,海膽清甜😋✨穴子表面焦香,肉質比鰻魚更軟嫩細緻🥰✨銀鱈魚肉質肥美豐腴,火炙後更顯豐潤魚油香,入口細嫩滑溜✨拖羅肥美甘香,秘製汁醬調配,幾鮮甜清新✨玉子蛋香輕甜,口感綿密品嘗完以上嘅鮮美,餘韻於口中久久未散😏 唔夠喉~ 仲有…🥢Mini bowl✨角切魚生小丼飯魚子、三文魚、帶子裙邊等,配搭麻油香💞 色香味俱全!🥢

Omakase - $680

🥢Steamed egg

✨茶碗蒸,味道清甜幼滑,加埋日本蕨菜,口感特別又香!

🥢4 kind of sashimi
✨帆立貝、間白、笛鯛、拖羅

🥢Hot dish
✨汁煮磯粒貝

螺肉入味,爽口甜美,有嚼勁~

🥢6 kind of sushi

✨障泥烏賊
肉質肥厚,食落口感黏糯

✨深海池魚
肉質細緻爽口,加上柚香,好fresh

✨馬糞海膽
無汁醬嘅伴隨,紫菜輕脆,海膽清甜😋

✨穴子
表面焦香,肉質比鰻魚更軟嫩細緻🥰

✨銀鱈魚
肉質肥美豐腴,火炙後更顯豐潤魚油香,入口細嫩滑溜

✨拖羅
肥美甘香,秘製汁醬調配,幾鮮甜清新

✨玉子
蛋香輕甜,口感綿密

品嘗完以上嘅鮮美,餘韻於口中久久未散😏 唔夠喉~ 仲有…

🥢Mini bowl
✨角切魚生小丼飯

魚子、三文魚、帶子裙邊等,配搭麻油香💞 色香味俱全!

🥢Soup

海帶清湯,有菌香之餘,帶淡淡菊花香味,飲落好舒服😌

🥢Dessert
最後以甜紫薯雪糕作為完美ending💖

Omakase最平係$500有找,未試過廚師發辦嘅朋友仔可以試吓呢間🤗 真係高質超值嘅入門版廚師發辦❣️
2022-06-14