2024-04-27
前幾日同朋友去左食西班牙菜😎裝修有格調,掛滿紅白色燈籠,環境氣氛好好,感覺到熱情同埋歡樂!ℂℍ𝔼𝔽 𝔸𝕃𝔼𝕏 𝔽𝔸ℝ𝔾𝔸𝕊 𝕍𝕊. 𝟛 𝕃𝔸𝕋𝕀ℕ𝕆 ℂℍ𝔼𝔽𝕊 ℍ𝕂𝔻𝟜𝟠𝟠 𝕡𝕖𝕣 𝕠𝕟𝕖ℍ𝕆𝕋 𝕎𝔼𝔻ℕ𝔼𝕊𝔻𝔸𝕐 𝕎𝕀𝕋ℍ 𝕃𝕆𝕊 𝕃𝔸𝕋𝕀ℕ𝕆𝕊ꜱᴇᴀʙᴀꜱꜱ ᴀɢᴜᴀᴄʜɪʟᴇ ᴄᴇᴠɪᴄʜᴇ (ʙᴇᴛᴏ)呢款係墨西哥經典菜式,酸橘汁醃鱸魚,即係將刺身以橘醬汁醃漬調味,食落有微微辣味,口感彈牙爽嫰。ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ᴄᴇᴠɪᴄʜᴇ ᴡɪᴛʜ ʏᴇʟʟᴏᴡ ᴛɪɢᴇʀ ᴍɪʟᴋ (ᴀʙᴇʟ)扇貝鮮嫩,配自家調製既醬汁,酸酸地好開胃。ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ʜᴀᴍ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇꜱ呢款係伊比利亞火腿酥炸忌廉球,外皮炸得超級薄脆,內餡香滑creamy,咸香好味!ᴛᴀᴄᴏ (ɴᴇᴛᴏ)ᴊᴜʟɪᴀɴᴛʟᴀᴄᴏʀɴ ᴛᴏꜱᴛᴀᴅᴀ ɢᴜᴀᴄᴀᴍᴏʟᴇ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ꜱɪʀʟᴏɪɴʙᴏɴᴇ ᴍᴀʀʀᴏᴡ & ᴄᴏʟɪᴍᴀ ꜱᴇᴀ ꜱᴀʟᴛ呢款係墨西哥牛肉夾餅。牛肉味濃郁鮮嫩,帶少少油脂。置於半脆的墨西哥捲餅之上,伴以洋蔥、大蒜、牛油果醬、蕃茄沙沙醬等,加上海鹽調味,口感豐富,令人食起黎唔會覺得膩。
ℂℍ𝔼𝔽 𝔸𝕃𝔼𝕏 𝔽𝔸ℝ𝔾𝔸𝕊 𝕍𝕊. 𝟛 𝕃𝔸𝕋𝕀ℕ𝕆
ℂℍ𝔼𝔽𝕊 ℍ𝕂𝔻𝟜𝟠𝟠 𝕡𝕖𝕣 𝕠𝕟𝕖
扇貝鮮嫩,配自家調製既醬汁,酸酸地好開胃。
ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ʜᴀᴍ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇꜱ
ᴛᴀᴄᴏ (ɴᴇᴛᴏ)
ᴛᴀᴄᴏ (ɴᴇᴛᴏ)
ᴄʀɪꜱᴘʏ ᴘᴏʀᴋ ɢᴜᴀᴄᴀᴍᴏʟᴇ ᴊᴀʟᴀᴘᴇɴᴏ ᴏɴɪᴏɴ ɢᴀʀʟɪᴄ ᴀɴᴅ ᴄʜɪʟɪ ᴘʀᴀᴡɴꜱ ʟᴏꜱ ʟᴀᴛɪɴᴏꜱ ꜱᴛʏʟᴇ
另外一款係墨西哥豬肉夾餅,餅皮鬆軟煙韌。豬肉烤到個皮脆卜卜,肉質嫩滑,有啲似燒肉! 再夾住墨西哥辣椒、洋蔥、大蒜、牛油果醬等,少少辣,十分惹味。
𝔾𝕀𝔸ℕ𝕋 ℙ𝔸𝔼𝕃𝕃𝔸 𝕊ℍ𝕆𝕎
”ᴄᴀᴍᴘᴇᴄʜᴀɴᴀ” ᴘᴀᴇʟʟᴀ ʙʏ ʟᴏꜱ ʟᴀᴛɪɴᴏꜱ ᴄʜᴏʀɪᴢᴏ “ᴄᴀʀɴᴇ ᴘɪᴄᴀᴅᴀ“ ʙᴏɴᴇ ᴍᴀʀʀᴏᴡ ʟɪᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴀʟɪᴏʟɪ
廚師即場表演用大大鍋烹調西班牙飯,氣氛十分好!西班牙飯顏色鮮艷,望落就令人感覺開心。。飯粒軟糯程度適中,加入西班牙辣肉腸、蒜泥蛋黃醬,非常有西班牙既風味!
ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ
ǫᴜᴀᴛʀᴏ ʟᴇᴄʜᴇꜱ
口感濕潤既蛋糕椰子味十分清新而且唔太甜,滿足。