2019-08-08
今日我同朋友去左一間餐廳打邊爐,個名好耐人尋味,叫做火鍋撚~首先揀左個鴛鴦湯底,一邊係秘製麻辣鍋,另一邊係蜂巢豆腐白湯鍋。兩個湯底都好足料,例如有豬紅,花椒,圓肉,京蔥,等等,有d我都唔識添。食物方面,我地叫左雙拼魚滑,雙拼肉丸,蟶子王,娃娃菜,牛骨髓,竹笙,黃金炸魚皮,枝竹腐竹雙拼。介紹魚滑先,因為我覺得打邊爐一定要食魚滑,真係好好味呀~兩款分別係黑松露墨魚同埋瑤柱干貝,魚滑好爽口彈牙,加左黑松露仲好香,而另一款比較冇咁濃味,可以食到魚肉既鮮味。肉丸叫左蛋牛包心墨魚丸同埋花枝丸,蛋牛包心既意思係,肉丸入面用蛋同牛肉做餡,食落口幾特別,有少少爆漿既感覺,花枝丸其實係墨魚丸,只係一款有餡一款冇餡,不過都一樣咁爽滑好Q。蟶子王都算幾大隻,咬落口唔會太un,重點係好新鮮,完全冇霉爛既味道,可以一試。娃娃菜同竹笙都勁入味,因為吸晒湯汁,d竹笙仲好長好大舊~記得細個係酒樓食過牛骨髓,所以叫黎試下。本身牛骨髓係冇咩味既,所以要滾耐少少,等佢索左d湯汁先好食呀。炸魚皮真係估唔到會咁大碟,而且好大塊,上面仲落左好多炸蒜,放落湯三秒已經幾入味,推介~其實我係唔知枝竹同腐竹有咩分別既,不過兩樣我地都鐘意食
娃娃菜同竹笙都勁入味,因為吸晒湯汁,d竹笙仲好長好大舊~
其實我係唔知枝竹同腐竹有咩分別既,不過兩樣我地都鐘意食,分量都唔少架。
飲品一人一杯,分別係杞子龍眼菊花蜜同五花茶,打邊爐當然要飲返杯清熱啦。最後仲有甜品送,係仙草芋圓,真係有好多芋圓,好好味呀~