餐廳:炭火地雞 (銅鑼灣)地址;銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓唔知大家有無食過激安燒肉工房或者驚安燒肉商店呢🥩?老闆最近5月喺銅鑼灣開咗一間新嘅餐廳——炭火地雞💛,聽個名就知佢哋喺主打備長炭燒嘅本地雞肉啦🐓餐廳位於鍋鑼灣永光中心25樓,餐廳環境幾有feel,位同位之間嘅間隔唔錯,privacy都算高。所有串燒都喺炭燒,除咗雞之外仲有牛、豬、魚🐟、蔬菜🍆,亦有多款沙律主食,清酒都喺餐廳嘅主打呢🍶,有超過30款吟釀選擇,同朋友嚟吹水deep talk慶祝都一樣咁適合🪅炭火地雞仲做緊7:15pm前離座同9:30pm後入座嘅7折優惠🤑,唔鍾意同人逼,又唔介意early dinner/late dinner嘅就唔好錯過呢個優惠喇炭燒雞有12個部位可以揀,我分別叫咗雞腿($39)、雞腹肉($38)、雞心元($39)、雞肝($39)同免治雞肉棒($39)。一坐低店員就放低咗一個有前菜、附有芥末、柚子胡椒、七味粉、檸檬🍋、青檸等嘅石盤比客人裝串燒🍢,當然所有串燒都已經醃製過或者夠惹味,其實唔需要蘸任何醬料都已經好好食🤤眼腿即喺雞髀肉,呢個部位喺雞活動量最多嘅,所以肉質彈性最強😋;雞肝未必個個人都鍾意
餐廳:炭火地雞 (銅鑼灣)
地址;銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

雞肝未必個個人都鍾意,除咗喺內臟,口感亦較獨特,黏粘軟軟而且充滿濃烈香氣,脂肪較多,難得入到炭燒雞店我緊喺要試吓,新鮮又優質嘅雞肝就好似呢舊咁無咩腥味;最特別嘅喺雞心元,即心臟同內臟連接嘅筋位,入口爽脆有韌度,介乎雞軟骨同雞腿肉之間嘅口感,加咗香蔥仲香咗好多同無咁油膩,真喺要試😍

✝️厚燒和牛崩沙腩 $88
崩沙腩即喺牛隻橫隔膜附近嘅腩肉,仲要用上和牛級數嘅牛,因為有塊薄嘅軟膠質,所以就算燒熟都唔會好韌👍,爽軟得嚟肉汁鮮甜,令人回味😌

✝️煙燻雞火腿他他 $88
仿照日式做法🇯🇵,以日本雞肉刺身整成他他,配以香蔥、洋蔥絲🧅、芥末、生雞蛋🥚、蘿蔔苗同秘製醬汁,
撈勻之後放喺紫菜上面夾住嚟食,口感豐富,濤味無窮,喺餐廳嘅熱門菜式之一

✝️萬願寺青椒 $38
萬願寺辣椒所指嘅喺京都府舞鶴市内鄰近區域入面,由特定農家栽培出嚟嘅辣椒,因為食落唔辣,味道又似青椒🫑,所以又叫萬願寺青椒。除咗比一般辣椒大條,肉質豐厚,仲有鮮豔嘅綠色,食起嚟肉質緊緻甘甜,蘸埋雞肉味噌醬就更好味😚

✝️時令蛋糕 $68
最後食咗件cake,喺藍莓忌廉蛋糕🫐,面頭同中間仲食到藍莓碎粒,仲加入咗藍莓醬、藍莓cream同朱古力醬去增加蛋糕嘅口味,呢餐好滿足🥰

✝️青檸串串梳打 $42
將兩粒青檸切半,用竹籤串起,放入梳打水入面,飲落有清新青檸香,食完串燒飲嚟解渴一流💦
2021-08-18
10 分鐘 (堂食)