餐廳: 鮨文
資訊:

2017-10-12 181 瀏覽
閒時都想約下朋友仔食下啲有質素嘅日本料理, 今次第一時間想encall鮨文, 這裏所食嘅刺身同壽司全權由師傅發板,係用當日最新鮮嘅食材提供最高質素嘅料理金箔蒸水蛋, 啲水蛋又滑又嫩再配以金箔, 泥一個華麗登場爽爽哋嘅左口魚刺身, 肉身點甜酸汁進食,而側邊嘅就可以點 wasabi, 順便可以清一清口腔嘅 味蕾。bb級嘅油甘 魚腩位置 肉質夠曬鮮嫩, 背面用網燒 輕輕燒過, 魚味比較輕油分比較重。這款蟹肉蟹膏刺身, 食嘅時候可以嘗試點少少醋, 不過我覺得就咁食就最原汁原味, 因為啲醋既酸味始終會蓋過蟹膏嘅鮮甜味桑寧大蜆, 肥美嘅大蜆食落口感豐富, 日式 用清酒烹調 這種食法, 確實另有一番風味天婦羅帆立貝加川村白海膽 調配嘅醬汁撈咗落個飯度製作而成嘅 壽司, 新鮮滾熱辣, 撈咗海膽嘅飯粒, 令人十分回味粒粒又大又晶瑩通透嘅三文魚子用嚟製作壽司食落個口嘅時候卜卜脆, 仲要一啲魚腥味都冇, 好juicy呀再嚟就係燒鮑魚配搭 蟹膏撈飯,先食咗個鮑魚然後會 另外上一個飯團你可以撈曬啲裏面嘅蟹膏去食,嗰度先係最精髓吞拿魚拖羅刺身油份比較重,食嘅時候記得要配搭多少少 wasabi 先可以解到有中嘅油膩
閒時都想約下朋友仔食下啲有質素嘅日本料理, 今次第一時間想encall鮨文, 這裏所食嘅刺身壽司全權由師傅發板,係用當日最新鮮嘅食材提供最高質素嘅料理

金箔蒸水蛋, 啲水蛋又滑又嫩再配以金箔, 泥一個華麗登場

吞拿魚拖羅刺身油份比較重,食嘅時候記得要配搭多少少 wasabi 先可以解到有中嘅油膩感

手釣嘅鯖魚肉質比較結實而且唔會因為網釣嘅時候 撞損 外皮而 損傷因而令到鯖魚出現腥味, 一般只有手釣嘅鯖魚先可以用來製作刺身
竹簽魚壽司, 先熔岩鹽 放在面頭 在 輕燒, 上面再加埋俄羅斯魚子醬味道比較淡口可以帶出魚嘅鮮甜味美。

北海道 百利九海膽, 甜味比較重,口感比較持久, 係一款比較高質量嘅 海膽刺身

食完咁多個壽司刺身最後飲返碗, 用唔同魚骨樂製而成嘅魚湯超級鮮甜美味簡直係精髓所在。
跟住就係食埋北海道網民哈密瓜 結束今晚 這餐 超級美味嘅晚飯啦