2019-04-11 55 瀏覽
好耐冇食粥底火鍋,見最近落返雨又凍返,就同朋友嚟到長沙彎尼邊食,鋪面唔算大,6點半尼到嘅時候已經幾多人,都要搭枱,不過位置都叫闊落。海鮮種類正常,不過最重要係夠新鮮!我哋叫咗肉蟹、鮑魚、象拔仔、蠔、鮮魷、帶子。最正係肉蟹,兩個人嚟食有一隻,都算大隻,而且蟹膏都算多,蟹鉗好大!啖啖肉,朋友怕麻煩,淨係食蟹蓋,所以我成隻蟹既肉都比我食晒,勁滿足!而係我好無奈咁搞尼搞去都開唔到蟹鉗之際,有個靚仔店員過尼幫手,真係好warm❣️象拔仔同帶子大隻之如都好鮮甜,唔會靱!而蠔同鮮魷嘅份量令我好surprised,估唔到佢有咁多。食完海鮮就會上其他火鍋配料最正嘅一定係豚肉同埋牛 肉嫩 同出面散叫有幾蚊碟既質素差唔多 好抵!最後落埋粟米芋頭南瓜一齊去煮個粥 吸晒海鮮嘅精華 好滿足!

象拔仔同帶子大隻之如都好鮮甜,唔會靱!
而蠔同鮮魷嘅份量令我好surprised,估唔到佢有咁多。

食完海鮮就會上其他火鍋配料

最後落埋粟米芋頭南瓜一齊去煮個粥 吸晒海鮮嘅精華 好滿足!