2023-03-14 48 瀏覽
今次嚟到上環一間穩世嘅omakasae,係酒店入面的日本餐廳,估唔到好有驚喜。我揀咗中價位嘅廚師發板,廚師非常好人,一路講解食物一路都有同我哋傾偈,唔錯嘅體驗!首先係前菜新鮮腐皮/海膽蟹膏豆腐/螢光魷魚前菜已經有海膽🤣擺盤非常靚,綠色嘅蟹膏豆腐師傅話原來係來自北海道嘅蟹,蟹味非常濃郁。腐皮好似飲緊豆漿咁,好濃郁嘅豆味🥹。而魷魚非常爽口彈牙,唔會好韌,加埋面頭嘅麵豉醬真係好開胃🥹櫻花蝦蒸蛋加咗柚子粉嘅蒸蛋食落更加清新,蒸蛋非常滑👍🏻岩手縣生蠔日本嘅生蠔唔算太重海水味,好大隻好creamy,即磨柚子粉就令生蠔冇咁漏爐魚 甜紫菜汁白身魚相較之下就較失色,魚味較淡,冇乜口感,但甜紫菜汁幾特別鱈魚白子炙燒過嘅白子加埋辣蘿蔔蓉一啲都唔腥,好鍾意佢加咗海葡萄,令口感更豐富,食完滑潺潺嘅嘢就有啲脆卜卜嘅嘢🥰玫瑰木薰鰹魚第一次煙燻嘅過程,睇廚師準備食材都係視覺嘅享受😍。鰹魚燒到皮脆,再加埋玫瑰木嘅香味,嚟多兩塊吖師傅🤣慢煮八爪魚食壽司之前最後一道菜,本身真係好怕八爪魚好韌,擦子膠嘅口感,原來慢煮又幾好食喎,仲有餐廳秘製嘅醬汁,令我對八爪魚嘅印象改觀終於到壽司喇😍深海池魚with烏魚子粉非常新鮮,好彈牙活

首先係前菜

新鮮腐皮/海膽蟹膏豆腐/螢光魷魚

櫻花蝦蒸蛋
加咗柚子粉嘅蒸蛋食落更加清新,蒸蛋非常滑👍🏻

岩手縣生蠔

終於到壽司喇😍

深海池魚with烏魚子粉
非常新鮮,好彈牙

活北寄貝 同 活赤貝 配青檸汁
平時紅色北寄貝就唔會食啦,好韌🥲 活北寄貝就好食好多🤣師傅話原來整完壽司之後拍一拍佢會令佢神經收縮,令佢彈牙爽口好多

牡丹蝦
彈牙黏黏地嘅牡丹蝦,加埋勁香濃嘅蝦膏,仲有脆卜卜嘅櫻花蝦,簡直係味蕾嘅享受。

新鮮銀鱈魚
我會揀佢為是日MVP,第一次食新鮮銀鱈魚,原來口感係咁軟淋淋,啖啖魚油再加面頭嘅黑松露,唔捨得呑🥹

大拖羅
師傅同我講唔用豉油,用淡雪鹽真係驚好鹹,仲落到雪山咁😂 出嚟效果有幾夾,真係冇掩蓋到大拖羅嘅魚香🥰

馬糞海膽
甜到爆炸,好想食多幾舊🤭

麵豉湯暖胃作結

最後唔少得甜品,開心果雪糕配福岡士多啤梨。雪糕上面嗰塊餅叫最終餅,就咁食淡口帶甘,但同雪糕一齊食就可以中和雪糕嘅甜。順帶一提雪糕碗雪凍過,非常細心!

成餐飯都食到師傅嘅心機,每個配搭同埋餐具都有背後原因,食咗好多嘢又學到好多嘢嘅一餐😍😍👍🏻