2023-09-16 19 瀏覽
滾爺火鍋係香港一間非常受歡迎嘅火鍋店,以佢獨特嘅湯底同新鮮食材而聞名。我最近去試咗佢哋嘅火鍋,特別推介嗰幾款食物:皇帝菜、手打蟹籽墨魚丸同蜂巢豆腐。首先講下皇帝菜,呢款菜係滾爺火鍋嘅招牌之一。佢嘅特色係葉子好脆口,同時保留咗咁多嘅鮮味。我覺得佢係一個非常開胃嘅選擇,而且營養豐富。煮熟之後,皇帝菜嘅味道更加鮮甜,同湯底嘅味道互相融合,真係好開胃。其次講下手打蟹籽墨魚丸,呢款丸子係滾爺火鍋嘅另一道招牌菜。佢哋用新鮮嘅墨魚肉同蟹籽搓成,每一粒丸子都有豐富嘅海鮮味。我覺得佢地嘅手打技術非常純熟,丸子彈牙有嚼勁,令人回味無窮。煮熟之後,丸子彈牙嘅口感同湯汁完美嘅結合在一齊,真係好美味。最後講下蜂巢豆腐,呢款豆腐係滾爺火鍋嘅特色菜之一。佢嘅外形好特別,似蜂巢咁嘅紋理,所以得咗呢個名。我覺得佢嘅質感好滑嫩,入口即化。湯底嘅味道會被豆腐吸收,所以每一口都可以品嚐到湯底嘅鮮味。蜂巢豆腐係一個非常好嘅湯底輔助食材,令火鍋更加豐富味道。總括嚟講,滾爺火鍋嘅皇帝菜、手打蟹籽墨魚丸同蜂巢豆腐真係非常出色。佢哋嘅食材新鮮,味道鮮美,令人回味無窮。如果你鍾意火鍋,我絕對推薦你去試下滾爺火鍋,特別係呢三款招牌菜,你一

總括嚟講,滾爺火鍋嘅皇帝菜、手打蟹籽墨魚丸同蜂巢豆腐真係非常出色。佢哋嘅食材新鮮,味道鮮美,令人回味無窮。如果你鍾意火鍋,我絕對推薦你去試下滾爺火鍋,特別係呢三款招牌菜,你一定會愛上佢哋嘅風味!