2018-12-09 64 瀏覽
甘凍嘅天氣當然吾少得約埋三五知己去邊一邊啦,一於就去養心殿,主打台式火鍋。因為6pm就到左,還未算多人,店內裝潢好古色古香。湯底就叫左麻辣鍋併養生鍋.麻辣鍋預先放左鴨血同豆腐,吸曬湯底的精華,非常入味。養生鍋入面有一大條人參,參味不會是死死的苦澀,帶點甘甜。必叫極上雪花肥牛肥瘦適中,好有牛肉的鮮味,有口感,十分推薦。響鈴也是我必叫的其中之一特別在於它是即叫即炸,摸上去還是熱熱的,有豆香味。雜錦蔬菜盤,菜很新鮮,粟米都好甜,竟然還有秋葵。鴨血好入味,吾會一夾就散,仲有得免費追加一份。鮮蝦滑加上蟹籽,豐富左個口感,蝦滑彈牙。翠絲水蓮台灣的一種菜,口感有小小似芹菜,好特別,未試過嘅可以試下,小小爽脆,但不會有草青味。手工丸類拼盤,口感彈牙,當中就數鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸最特別。
加上蟹籽,豐富左個口感,蝦滑彈牙。翠絲水蓮