2020-03-19 28 瀏覽
上星期尖沙咀附近做嘢,午飯時間自己一支公睇吓附近有咩食,醒起呢間拉麵店開咗好多年但係都未試過,之前有同事講過幾好食,於是一試店舖唔屬於連鎖食店,鋪位細細,都想像到佢哋款式唔會特別多花巧嘢,主打拉麵都係幾款,主要都係用豬骨湯底做膽,再配合其他配料店員知我第一次你介紹呢隻豐臣將軍拉麵,用日本四國香蔥大喜豬骨湯底鮮甜味,果然冇介紹錯,首先一試豬骨湯底就知道係誠意之作,一飲就知道係老火烹調味道,質感黏口, 充滿膠質,另外麵質彈牙,店員講解麵條係佢哋特別調製,就算食到尾,都唔會因為浸湯太耐而過淋,抵讚餃子同樣不俗,配合佢哋自家製帶有甜味嘅餃子汁,感覺非常清新,同時間令到餃子入邊嘅肥豬肉油膩感減少,醬汁驚喜