2021-06-30
板神-銅鑼灣信和位於銅鑼灣信和廣場,香港最大型,佔地14000呎既板神,主要可以分為5大區域1. Sake Bar2. Wine Room3. 鐵板料理3. 炭燒區 (用備長炭)4. 壽司吧 每個區域都花盡心思,各具特色,盡顯氣派😎😎😎今晚我地兩個選擇壽司吧,由大倉師傅同Fai師傅掌廚,乜都唔洗諗,廚師發板🥰🥰🥰真係好啱我哋呢啲想食好嘢,但又唔想絞盡腦汁諗食咩哩菜色!廚師發板就啱晒啦🤣🤣🤣先黎前菜開開胃!有水雲同日本蕃茄!酸溜溜即時食欲大增😆北海道生蠔原隻生蠔,差唔多手掌咁大☺️生蠔飽滿又juicy,入口食到少少海水味,但又好鮮甜😋左口魚海膽第一次係用魚生卷住海膽食,但又幾好味喎😆深海池魚厚切,油脂豐富,入口質感爽脆,退着淡淡鮮甜北海道粒貝師傅係片好嘅粒貝上面落左青檸汁,口感爽脆鮮甜,師傅仲教我哋有兩種食法1. 鼓油芥末2. 點少少岩鹽,今其鮮味更突出牡丹蝦蝦肉作為刺身,充滿蝦膏嘅蝦頭用黎熬製麵豉湯😋鰹魚師傅係魚片中放咗少少薑蔥同煙薰豉油,所以就咁食就ok中拖羅落咗竹炭鹽,入口即溶食完刺身,又點少得壽司呢!九繪魚,新鮮北寄貝,金目鯛,醋鯖魚(上面有片醃製嘅昆布,魚都有醃製過,話說係傳統日
1. Sake Bar
2. Wine Room
3. 鐵板料理
3. 炭燒區 (用備長炭)
4. 壽司吧
先黎前菜開開胃!有水雲同日本蕃茄!酸溜溜即時食欲大增😆
北海道生蠔
左口魚海膽
第一次係用魚生卷住海膽食,但又幾好味喎😆
深海池魚
厚切,油脂豐富,入口質感爽脆,退着淡淡鮮甜
北海道粒貝
1. 鼓油芥末
2. 點少少岩鹽,今其鮮味更突出
牡丹蝦
蝦肉作為刺身,充滿蝦膏嘅蝦頭用黎熬製麵豉湯😋
鰹魚
師傅係魚片中放咗少少薑蔥同煙薰豉油,所以就咁食就ok
中拖羅
落咗竹炭鹽,入口即溶
食完刺身,又點少得壽司呢!
九繪魚,新鮮北寄貝,金目鯛,醋鯖魚(上面有片醃製嘅昆布,魚都有醃製過,話說係傳統日本師傅既做法),馬糞膽,賴尿蝦(上面鋪少少蟹膏),黑目魚,大拖羅!食材新鮮高質,款款壽司都好唔錯😋😋😋
最後仲有個日本蜜瓜做甜品,超甜,超滿足!
整體感覺十分好,無論係餐廳環境,服務質素,或是食材質素都係十分令人滿意!值回票價🥰🥰