2018-09-06
識黎焱丸都係因為住係銅鑼灣既地膽介紹,佢話呢間野一定一定要黎食。見佢咁推薦就同男友專程黎試下啦!入到黎見餐廳既佈置都幾有特色,顏色豐富,感覺好熱鬧。---✨推薦✨三文魚牛油果酢漬($80):好鐘意食酢漬,三文魚入口鮮甜,夾埋牛油果一齊食竟然一d都唔膩!配搭的車厘茄新鮮爽口,酸酸甜甜,係一道不錯既開胃菜!👍🏻---重頭戲黎啦~ ✨推薦✨秋刀魚($228):每次食日本餐廳都會試下當季水牌上既刺身,因為日本空運既一定係最新鮮,最好味既刺身。而且價錢又唔太貴就點左秋刀魚啦。秋刀魚平時燒黎食就食得多,刺身真係第一次食。魚肉鮮美甘甜,肉質嫩滑且帶有油香。食落唔覺又一舊,唔覺又一舊,由於小妹鐘意食魚脂多同甘香既魚,差唔多成條俾我一個人食曬。---左口魚刺身($158):左口魚刺身相對秋刀魚就比較清同淡味。魚肉則較結實,不過師父切得很透薄,食落避免了韌既口感。呢款刺身岩食唔慣魚脂既朋友(包括我男友)。---推薦✨甜蝦刺身($68):甜蝦刺身比出面食既鮮甜,入口質感嫩滑。大大件,真係幾高質!而且分量都唔少下,其實都幾抵食!三文魚中卷($88):三文魚甘甜而有魚香,上面鋪了香濃既黑松露。如果加埋芒果片就正
---
牛油炒野菜($52):男友最最最鐘意就係炒雜菜,每次食日本野都必叫。野菜好新鮮,而且大大盆兩個人既分量。
---
本身都只係諗住食下刺身就算,不過因為呢度既日式料理真係好好味。而且隔離台既磯燒蝦好似好正咁,頂住個肚都要同男友食。我地點了大蝦同蛤。兩樣都係我鐘意既海鮮。哈哈!
職員係隔離即燒俾我地食,直頭好似表演咁,唔止滿足左口腹,仲滿足埋視覺。睇住熊熊烈火,視線無法離開(係度發緊呆)。
✨推薦✨白蛤磯燒($45):白蛤係我想食既,一般食慣清酒煮,磯燒真係第一次,呢度既白蛤勁大粒,而且分量足。燒完既白蛤殻重有白蛤既汁係度,食落鮮味重,一食就知係靚料,而且勁大粒,忍唔住叫唔食海鮮既男友都一定要試。食完佢都讚好好食,呢點難得。
對於一向都唔太食海鮮既男友黎講,今次點既兩款海鮮磯燒佢都十分滿足,食完仲讚不絕口,係咁話好新鮮,料又靚。
對焱丸既印象真係好好,因為職員既禮貌好好,而且用料新鮮,但價錢公道。記得果晚落大雨,不過仍然客似雲來,終於明白點解朋友係咁瘋狂推薦我地黎。真係食過一次一定會返轉頭食!