2023-09-09
點解搵餐廳嘅時候,我一定會揀滾爺火鍋?因為佢嘅招牌椰子雞鍋、手打蟹籽墨魚丸同蜂巢豆腐真係太出色!滾爺火鍋以香港風味為主打,提供一個豐富多樣嘅火鍋體驗,令人難以忘懷。首先,話返招牌椰子雞鍋。佢嘅湯底真係無得挑剔!椰子嘅香甜與雞湯嘅鮮味相互融合,帶出一個濃郁而又清新嘅滋味。湯底入口滑嫩,令你彷彿置身於椰林海岸之中。接著,我要講下手打蟹籽墨魚丸。呢個菜式真係係滾爺火鍋嘅一大亮點!墨魚丸入口彈牙,充滿海鮮嘅鮮味。而且,每粒丸子都包裹住豐富嘅蟹籽,一咬就會爆出鮮甜嘅口感。呢種創新嘅組合真係令人驚喜,令滋味更加豐富多層次。最後,我要介紹下滾爺火鍋嘅招牌菜之一 ── 蜂巢豆腐。豆腐本身嘅口感嫩滑,而蜂巢狀嘅外觀令佢更加特別。蜂巢豆腐可以將湯底完全吸收,令豆腐充滿嘅是滋味。而且,佢嘅質感同味道都好出眾,真係一款不能錯過嘅火鍋食材。總括而言,滾爺火鍋絕對係一個值得一試嘅餐廳。佢嘅招牌椰子雞鍋以及手打蟹籽墨魚丸都能帶來令人驚艷嘅味覺體驗,而蜂巢豆腐亦係一款獨特而美味嘅菜式。如果你想要享受香港風味嘅火鍋,滾爺火鍋絕對係一個不容錯過嘅選擇!