又到左壽喜燒嘅季節,今次同老公去銅鑼灣一間壽喜燒專門店試試。未評論食物,先要讚讚服務態度🙌🏻店員好殷勤好有禮貌,我地嘅大廚勇師傅仲要好健談好風趣幽默,食都食得開心啲😆【Supreme Wagyu Set】前菜三點,師傅建議品嚐次序為磯煮鮑魚、鮟鱇魚肝同八爪魚刺身。鮑魚鮮嫩彈牙;鮟鱇魚肝細滑豐腴,入口即化:而八爪魚刺身配上醋麵豉汁好清新。✨海之幸刺身四點帆立貝/赤蝦/拖羅/鰤魚都非常鮮甜,尤其喜愛帆立貝。✨和牛刺身第一款黑魚籽和牛卷,賣相精緻,味道一流🙌🏻另一款係和牛紫菜卷。和牛刺身配上甘甜海膽,裡面加入青蘋果粒,再用紫菜包住食,大愛啊🥹🥹✨三文魚子墨魚汁茶碗蒸茶碗蒸加入墨魚汁好香好滑。裡面嘅墨魚仔同三文魚子增加鮮香感同嚼口。✨巴西牛舌芯爽口非常。配上蔥花、洋蔥、鹽撈勻一齊食,再蘸上柚子酸汁更美味。✨和牛壽喜燒用上日本A5和牛肉眼,以及A4和牛西冷。各有千秋,我就更喜歡油脂更香濃既肉眼,幾乎入口即溶🤤將和牛蘸上日本蛋汁,更覺香滑。配上不同日本蔬菜菇類一齊食,仲可以配白飯,可以減輕膩感。(加埋蛋汁落白飯仲正🤤)✨黑松露和牛炒烏冬烏冬甜甜地又彈牙,加上彩色芝麻,飽都要食!食完壽喜燒飲返碗熱辣

【Supreme Wagyu Set】
前菜三點,師傅建議品嚐次序為磯煮鮑魚、鮟鱇魚肝同八爪魚刺身

✨海之幸刺身四點
帆立貝/赤蝦/拖羅/鰤魚都非常鮮甜,尤其喜愛帆立貝。

✨和牛刺身

✨三文魚子墨魚汁茶碗蒸

✨巴西牛舌芯

✨和牛壽喜燒

✨黑松露和牛炒烏冬
烏冬甜甜地又彈牙,加上彩色芝麻,飽都要食!

食完壽喜燒飲返碗熱辣辣嘅舞茸菇清湯,好舒服☺️

最後食埋開心果雪糕同靜岡蜜瓜,大滿足🙌🏻
2023-11-28