2019-03-22 185 瀏覽
前幾日,同咗2個朋友去旺角行街,佢哋話帶我去食新嘢,天氣仲要凍涷地最好就係打邊爐,點知真係帶咗我去打邊爐呢間係台式打邊爐,最出名就係夫妻鍋,姐係台式麻辣鍋,不過我唔係好食得辣,所以我地就叫咗美人鍋,係花膠雞湯底。呢個就係美人鍋,真係好足料,入面有成隻雞係到,等到滾咗就食得,連d湯都變成金黃色,湯底好香雞味,連隻雞都啖啖肉。我地仲叫咗老油條,姐係油炸鬼。油炸鬼吸收曬湯底味道,食落去又脆又熱,口感好特別。呢個就係豚肉花,整得好靚真係好似一朵花。呢個係成個放入煲度煮嘅,睇住佢慢慢散開,好治癒!呢個肉嘅質感有啲似豬頸肉,都係比較爽口嘅。話明係台式火鍋店,梗係有台灣最出名嘅珍珠奶茶,佢仲有得揀添觀音或者烏龍茶做嘅奶茶,我就揀咗烏龍茶嘅奶茶,佢個茶味比較重比較濃。最後仲有糖水送俾我哋食添,係番薯芋圓糖水,啲番薯煮得好入味,芋圓就煙煙韌韌,糖水仲有啲薑味添,飲落去成個人䁔晒。呢度嘅環境唔錯,而且枱同枱之間嘅間距都幾大,唔會有迫迫夾夾嘅感覺,而且呢度仲好貼心會為你送上圍裙,咁就唔怕整污糟件衫啦。