2022-10-29 529 瀏覽
打邊爐一直都係香港人至愛, 尤其是入秋之後, 大家實會約返班親朋戚友打番場邊爐😎 仲記得幾年前, 深圳興起潮汕牛肉火鍋, 好多港人都專登去嚐鮮。今日有機會試到喺將軍澳明德廣場嘅616牛肉火鍋專門店, 佢哋出名提供唔同部位嘅靚牛肉, 而且仲會有一啲熟成嘅選擇, 加上有自己特製嘅醬汁,仲有自己品牌嘅啤酒, 配合港式風味,我覺得有過之而無不及🫶🏻👍🌟沙爹/牛骨湯 鴛鴦鍋鍋底選擇咗鴛鴦,係沙爹同埋牛骨湯, 沙嗲湯底非常出色, 夠香夠濃, 牛骨湯底有啲似清湯腩嘅湯底 ,用嚟灼牛肉原汁原味👍🌟77折必食牛肉組 $164呢個價錢已經包咗以下4款牛肉,新鮮又份量十足😍🌟澳洲五花趾牛嘅腳趾肉,脂肪比例較少, 肉味夠, 我覺得配港式調味醬食最夾。🫶🏻🌟安格斯橫膈肌脂肪比例多啲,有咬口, 安格斯通常都食到一梳梳肉, 配任何湯底或醬汁一樣好好味😋🌟匙柄一隻牛隻有2條「匙柄」,切片後中間會有一條明顯的肉筋紋路,像鑰匙柄一樣,入口十分脆爽又夠油脂,配埋616嘅特製牛肉汁加幾滴柚子汁, 好好味呀🫶🏻🌟牛駝峰脂肪比例最高但係屬於脆口,口感層次豐富,呢種質感配沙嗲湯底真係一絕😋另外都叫左其他嘢食嘢飲,包括 叫咗一支烏梅

🌟沙爹/牛骨湯 鴛鴦鍋

🌟77折必食牛肉組 $164
呢個價錢已經包咗以下4款牛肉,新鮮又份量十足😍

🌟澳洲五花趾
🌟安格斯橫膈肌
🌟匙柄
🌟牛駝峰

另外都叫左其他嘢食嘢飲,包括 叫咗一支烏梅汁同埋佢哋品牌嘅616原漿手工啤酒。兩支都好好飲,手工啤都唔錯有花香味。 食物方面當然有追加啦。

🌟熟成加拿大牛肩脊
竟然熟成牛都有😍 熟成後,肉纖維分解咗,自然好淋好嫩, 打邊爐用熟成牛真係第一次見, 效果原來咁好😍

🌟雙拼牛肉餃
分別係牛肉餃,同埋麻辣牛肉餃, 因為我鍾意食辣,所以我鍾意後者。 兩隻餃嘅肉餡都好好味👍

🌟蜂巢豆腐,皇帝菜
配料都好新鮮, 蜂巢豆腐索曬沙爹汁, 真係好惹味。

🌟鮮製手打烏冬
唔知大家有冇呢個習慣,就係食公仔麵或者烏冬同埋尾呢, 今次揀咗佢嘅手打烏冬擺落去沙嗲汁湯底, 由於沙嗲湯底已經濃縮咗,仲有好多牛肉的鮮味, 此美味畫上最完美嘅句號🥰

616有好多分店㗎, 如果鍾意食牛肉嘅朋友,真係冇理由錯過, 其實我今日食咗五款牛都係冰山一角咋, 點樣可以食得曬咁多款呢? 就係約多啲人一齊食囉 !真心推薦畀大家呀🫶🏻

2022-10-26