2025-03-05
Lunch 想食好啲?我就同朋友去咗銅鑼灣加路連山道「重房」食 Omakase🍣今日由劍師傅主理,每道菜都有詳細講解!今次我哋揀左 $798 set,有13-14品兼特別食材😋 先上前菜,喺蟹肉秋葵配胡麻醬及蒸蛋!🌟 少長井真蠔潔白嘅真蠔入口鮮甜爽口,配上日本萗菜及酸醋啫喱,很開胃!🌟 鹿兒島地金目鯛師傅將金目鯛嘅魚皮先輕輕火炙,迫出魚油提升魚嘅味道,更可增加食嘅層次感,加埋日本花椒菜黎代替 wasabi,一樣有提鮮嘅效果!🌟 中拖羅中拖羅肥瘦適中,脂肪分布平均,加埋少少芝麻碎係面,食落更香!🌟 鮟鱇魚乾用烤至脆身嘅鱈魚片,配上跟漬蘿蔔混合嘅鮟鱇魚蓉,上面更加咗魚子及食用銀箔,一口食多有多重口感,香脆嘅鱈魚片令鮟鱇魚蓉唔會太膩!熱食 🥩A4和牛牛小排A4和牛入口充滿油香,牛味濃,加埋師傅自家製嘅蕃茄醋,可以減一減膩!壽司6貫🍣🌟 深海池魚 - 配搭北海道麵豉醬🌟 腦天 - 微微煙燻過,喺吞拿魚嘅最嫩滑部位🌟 右口魚魚邊 - 用紫菜包住配右口魚魚邊,上面有大量日本蔥及櫻花蝦,一口咬落好脆🌟 鯖魚 - 配上紫蘇葉及用醋醃製嘅白昆布,入口酸甜🌟 寒獅 - 脂肪最肥美嘅冬季魚,以柚子胡椒代替芥
我就同朋友去咗銅鑼灣加路連山道「重房」食 Omakase🍣
🌟 少長井真蠔
潔白嘅真蠔入口鮮甜爽口,配上日本萗菜及酸醋啫喱,很開胃!
🌟 鹿兒島地金目鯛
🌟 中拖羅
🌟 鮟鱇魚乾
熱食 🥩
A4和牛牛小排
壽司6貫🍣
🌟 深海池魚 - 配搭北海道麵豉醬
🌟 腦天 - 微微煙燻過,喺吞拿魚嘅最嫩滑部位
🌟 鯖魚 - 配上紫蘇葉及用醋醃製嘅白昆布,入口酸甜
🌟 寒獅 - 脂肪最肥美嘅冬季魚,以柚子胡椒代替芥末,令魚更鮮甜
🌟 白海膽 - 一口過令人超滿足嘅白海膽,鮮甜美味
主食 🍜
用多款不同嘅魚頭、魚骨熬製而成嘅魚湯,配上烏冬,無需要任何調味都勁超鮮甜,而稻庭烏冬七分彈牙!
甜品 🍮
自家製蕨餅,有原味及抹茶兩種口味!