2023-10-22
之前已經喺灣仔店試過 見尖沙咀店個裝修新啲 所以過嚟試埋呢一間 由於我哋只係兩個人 所以淨係叫左Tasting Menu 而唔係大餸share一開始有三份前菜 最令我深刻嘅係嗰份炸雞子 佢將雞子磨溶咗先去炸 食落似食緊炸鮮奶口感嘅鹹蛋黃 真係可以用齒頰留香嚟形容緊接着嘅係雞蓉燉官燕 每一口嘅燕窩都好多 而且前菜留低嘅鹹香 仲帶起左雞茸嘅鮮味 兩者雙輝點綴 嚟緊要讚一讚師傅對火候嘅掌握 因為焗蟹蓋個皮要焗得脆 並且入邊D蟹肉唔會過熟 係非常之有難度嚟緊呢三道菜係一D小炒 食材新鮮 食得出佢原有嘅風味 冇過多嘅調味 以四季豆為例 本身冇諗住會有幾特別 但係一入口口感脆而爽 豆仲係鮮綠色啱啱熟 一啲都唔會過淋 而油雞嘅鮮味又可以滲透到入去 呢個真係令我驚喜而甜品方面 合桃露唔使講 烘焙左嘅合桃帶出淡淡嘅焦香 多出一個層次 並且唔會過甜 另外棗茸糕師傅揀咗用椰汁配搭 而唔係平時食到嘅薑汁 反而個感覺更加和諧一致 總括而言 雖然冇食到大餸 但係細細碟嘅Tasting Menu 都食得出師傅嘅功架 無論係火侯定係味道既配搭 都絕不敷衍 下次有機會再多啲人去試下其他嘢