2025-03-09
今次出開黎中環,諗住試下d平時少食既野,我地就揀左中東菜,依間之前上網都見人食過,我就跟機又黎食啦😛週末佢哋有呢個brunch MenuBrunch Menu($395 per person)MEZZE PLATTER 頭盤3樣HUMMUS BEL LAHA煙燻鷹嘴豆泥、羊肉、松子仁、香草,鷹嘴豆泥好Creamy順滑,加埋鷹嘴豆泥上邊羊肉,點少少包食好好味😄PITA BREAD 中東腐包呢個腐包,佢稍為用煎pan整熱返暖暖哋咁,加埋鷹嘴豆嚟食中和咗鷹嘴豆嘅香味🫓FATTOUSH SALAD羅馬生菜、青瓜、番茄、香蔥沙律非常新鮮,亦都見到好足料,加上佢用咗啲中東調味香料同普通食落嘅沙律好唔同🥗APPETISERS TO SHARE 選2Salmon Tartare 三文魚他他、薑黃奶、羅勒油、醃漬洋蔥,三文魚他他就好似啲魚生咁,佢亦都俾多士脆片,所以食落唔會好over😉Honey Baked Feta(+$40)蜂蜜烤菲達芝士、番茄乾、百里香,真係食得出蜜糖味芝士嚟到熱辣辣,我覺得呢個係其中一個必食🤩Mains 選2Saffron Chicken藏紅花牛油烤雞、南瓜、塔布勒沙律,牛油烤雞
週末佢哋有呢個brunch Menu
Brunch Menu($395 per person)
MEZZE PLATTER
頭盤3樣
HUMMUS BEL LAHA
PITA BREAD 中東腐包
FATTOUSH SALAD
羅馬生菜、青瓜、番茄、香蔥
APPETISERS TO SHARE 選2
Salmon Tartare
Honey Baked Feta(+$40)
Mains 選2
Saffron Chicken
藏紅花牛油烤雞、南瓜、塔布勒沙律,牛油烤雞件雞好滑,以為中東菜通常都好咸,但依到調味一d都唔咸,唔覺唔覺已經好快食曬🐥
Roasted Duck Leg
烤鴨腿鷹嘴豆、黑莓,鴨腿煎得好香脆,而且鴨肉好結實,仲有啲鷹嘴豆,到呢度已經有啲飽😆
Ging Elixir($65)
有檸檬,薑,蜜糖再加梳打,飲落感覺好清新,同埋都係好有蜜糖味🍹
Nec-Otium Pinot($95)
食中東嘢配啲白酒中和下呢個都好易入口,就算唔係平時飲開酒都會覺得ok 🍸
甜品 選1
Autumn Sorbet
芒果冰沙、時令鮮果、莓果香料,食到呢度已經好飽,食d水果幫助消化,水果好新鮮,所以都係唔經唔覺食曬🍨
我覺得呢餐係一餐好高質嘅中東菜,而且附近有好多好去處例如PMQ荷李活道,所以週末都好適合兩個人嚟食✌🏻