2017-09-08 154 瀏覽
為咗慶祝勁鍾意韓國野嘅朋友嘅生日,專登約佢食韓國餐廳,最後揀咗呢間高級韓國料理,因為見佢同一般韓國餐廳唔同,感覺上菜式比較精緻同高級!果然一入到去,同我想像嘅差唔多,入邊嘅環境好舒適,餐廳有兩層,上層仲有一啲特別嘅佈置。坐咗一陣之後,侍應就好細心咁同我地介紹啲餐酒,因為佢話八點鐘之前,餐酒會有七折,於是我哋就叫咗一支叫富者嘅米酒,呢隻米酒比較premium, 酒精濃度有16%,比起我平時飲嘅米酒濃啲,米味重啲,幾好飲!呢度嘅野食都好特別,前菜叫咗個生八爪魚薄切,一開頭見到覺得有啲奇怪,因為上面好似剩係得菜。但原來八爪魚喺下面遮住咗。上邊啲菜係紫蘇葉切碎左,仲有一啲菇,加左檸檬汁一齊食感覺好清新。食韓國嘢一定要叫石頭鍋飯,睇吓佢夠唔夠正宗,呢個石頭鍋飯有齊五種蔬菜,加多隻蛋係上面,配料充足!最令人驚喜係甜品,係石鍋米糕,米糕放喺個熱辣辣嘅石鍋上面,吱吱聲令人好開心,又可以令到舊米糕keep住熱,配埋個雲呢拿味雪糕中和返甜味,味道啱啱好!

米酒

生八爪魚薄切