2017-07-21 199 瀏覽
我先生40歲生日,話想搵間餐廳可以靜靜地咁食餐飯,於是就係openrice search 中環既法國菜,見到呢間叫Royal Feast 既私房菜評語幾好,食物賣相似高級料理,所以決定試試。黎之前溝通過揀左個有7道菜既menu (Royal Deluxe),當中有一道帶子刺身,但我先生唔食生野就叫餐廳轉左第2道菜。 頭盤係煎西瓜拼煙燻海鮮,擺盤原來有原因,由左至右食既話中間兩粒西瓜係會帶出唔同味道,可見心思之餘味覺上融合得很好。 好喜歡鵝肝沙律既沙律菜,自家制黑醋好味,而鵝肝配藍莓醬令兩者味道結合,又甜又酸又咸中又能取得平衡,令呢道菜更加出色。 食完沙律到帶子刺身配白松露醬,而先生個份就轉左做XO 醬扒帶子。其實我本身對白松露醬既感覺麻麻,但食完呢幾塊帶子之後又覺得好好食,XO醬帶子則係另一種唔同既味道,比較香口之餘味道比較濃。 黑松露野菌湯好出色,入口細膩好重奶味,每啖都充滿菇肉口感十足。 食完雪芭之後就係main course,我地一樣都order 左安格斯肉眼,兩份肉眼都煎得恰到好處,肉質軟淋,好食。 最後到甜品,試左新出既甜品朱古力火鍋,用上godiva朱古力做底,滑滑既朱古

最後到甜品,試左新出既甜品朱古力火鍋,用上godiva朱古力做底,滑滑既朱古力火鍋配生果,頭幾粒生果食落好食,但之後就食唔落因為我地都好飽。

整體黎講係非常滿足既一餐,每道菜既味道同賣相相對地有水準,有機會一定會再黎食。