2021-10-09 42 瀏覽
返完工咁攰 就決定係附近食返餐好 咁就揀咗呢間韓式扒房😚 佢門口仲有部韓服機械人同放咗熟成櫃 所以一眼就睇到佢😎 扒房入面大多都係六人卡位 所以坐得夠寛落☺️ Steak Omakase Selected Cuts $380/per見唔少人都係叫呢一個套餐 一次過有齊前菜、生菜包、韓式蒸蛋、韓式小品、steak omakase 、主食同甜品 已經好飽😜 前菜前菜有韓國經典嘅六小碟🥰 泡菜爽脆唔會太辣;芽菜麻油味香;辣茄子大大件又入味;蔥絲撈咗啲酸汁,食落唔會好重草青味咁;炸蟹仔夠晒辣,加上佢本身蟹身有膏同肉,外脆內軟,幾鍾意❤️ 生菜包生菜包另配咗韓式自家飯醬 生菜包🥬除咗有生菜亦有青瓜蘿蔔條 撈埋牛肉食減膩一流😚 自家飯醬甜甜哋 重麵豉味 可以撈飯撈菜😎韓式蒸蛋蒸蛋都好大份 熱鍋夠晒熱 擺耐咗都仲熱辣辣🔥 蒸蛋主要以鮮味為主 表面嘅蟹子好帶味🙆🏻‍♀️ 而我就欣賞蒸蛋嘅質感 佢夠晒fluffy 空氣味十足😋 所以記住盡快食咗先韓式小品佢有六款小品選擇 我就揀咗呢款經典嘅和牛他他🐮 和牛他他份量唔算好大份 不過擺得精緻😝 生牛肉上有隻生蛋 撈埋牛肉一齊食 特別滑溜 加上牛肉本身嘅牛味都好重

前菜

生菜包

韓式蒸蛋

韓式小品
佢有六款小品選擇 我就揀咗呢款經典嘅和牛他他🐮 和牛他他份量唔算好大份 不過擺得精緻😝 生牛肉上有隻生蛋 撈埋牛肉一齊食 特別滑溜 加上牛肉本身嘅牛味都好重 調味適宜又唔會太過腥😛

Steak omakase (4款肉)
熟成醬油牛肋骨
呢款係餐廳嘅熟成牛肉之一 用咗西式厚切方式製成嘅扒 好大塊牛肋骨🤓 經過熟成同醬油醃製 食落肉汁豐富 都好夠味😗 除咗有少少位較硬🙈

和牛羽下肉
羽下肉即係牛肩肉 店員會為客人代燒 牛肩肉油脂平

是日熟成牛肉
相信熟成牛肉絕對係呢間餐廳嘅一大特色 因為餐廳係自家製同熟成牛肉 每舊肉都要熟成28-45日 熟成後可以keep到更多肉汁係牛肉入面😚 燒完時 佢嘅外表望落比較乾 但內部仲好juicy 所以感覺幾特別😆

韓國五花肉
呢個五花肉油脂真係十足 好肥美🤤 一路燒 啲油就逼晒出嚟 幾搶火咖🤭 燒到外表少少焦香金黃 雖然真係好邪惡 不過又真係好味😝

主食
叫咗熟成雪濃湯 雪濃湯有兩大舊牛 配埋紫菜飯一齊食☺叫咗熟成雪濃湯

和牛三角 $280
三角肉絕對係雪花肥牛代表 佢嘅油脂真係好似雪花咁多 佈滿係肉上 鍾意食牛脂嘅一定啱😍 燒完後放入口仲有啲入口即化嘅口感😙 不過呢款牛比較膩 個人建議加埋生菜食都ok

柑橘梳打 $48
柑橘味濃🍊可以減輕一下燒肉嘅膩

柚子檸檬梳打 $45
柚子檸檬基本上係韓國菜必有😜 佢酸酸甜甜 同柑橘一樣開胃 啱晒燒肉