2018-04-30 112 瀏覽
食媽又出發食好嘢!今晚同老友一齊試下養生鍋嘅養心殿!一去到門口就俾佢嗰對燈籠吸引咗視線去欣賞裝潢。全店都好濃厚嘅中國風格!銅茶煲裝茶上枱感覺似店小二奉茶嘅情節咁。 有趣!門口有兩個易拉架,其中一個好吸晴嘅焦點就係半價2個字!原來有個早鳥優惠就係七點半前埋單離座就可以個有半價啦!!如果就到時間早食都幾優惠架調味料區範圍比較細而且種類唔多,基本所需都有齊!柯打紙選擇都算多。。湯底都有6款,而且係可以自選鴛鴦鍋,但以較高價錢計!推介美人鍋拼麻辣鍋!美人鍋有半隻烏雞配上桃膠等中藥材,美鮮而又養顏!麻辣鍋,夠麻而不過辣最正係當中嘅鴨血!滑溜入喉⋯⋯正而且鴨血係可以免費加一次架!食火鍋又點可以少咗肉架。。肉類選擇真係數少,個剛巧我老友係唔食牛嘅所以就揀咗~厚脂黑毛豬梅花肉。。果然油花都幾均勻,唔會太肥,而且食落肉質都唔錯雖然係叫厚脂~但一啲都唔覺肥膩架!繼肉類後當然唔少得丸類同餃類啦。。。望落樣樣都想試得以我倆決定叫曬咁多款!首先係~手工丸類拼盤~共12粹每種味有2粒!可以一次曲滿足我地嘅好奇心!由右至左為:蝦丸,墨丸,梅菜逐肉丸,芝士包芯牛丸,黑松露蝦丸,同埋鵝肝墨魚丸!然後我地就揀咗兩種餃子。
調味料區範圍比較細而且種類唔多,基本所需都有齊!
而且鴨血係可以免費加一次架!

然後我地就揀咗兩種餃子。見特別就試下自家制水蓮餃(味道好特別幾清新!)同自家制極品水餃(好食!用料足而且蝦大隻又夾口)
當然都要介紹一下我覺得有特色嘅~紫淮山麵~顏色吸引,麵質爽滑!但不宜煮太耐。。

再加多個鮮甜三蔬(鮮淮山,秋葵,粟米)本人個人意見係~鮮淮山不用煮太耐口感會好爽口!

食台式火鍋都有小食可以點。。。。咁又點可以錯過鹽酥雞。。雖然唔及當地嘅好食,但都頂住先啦! 臨尾都有驚喜~~就係有糖水送!
仲要係我好鍾意嘅芋圓紅綠豆糖水吖!正!!好味!!
整體黎講係唔錯嘅選擇,但我下次會叫多幾個老友再食過!因為人多先可以嗌多幾款食多幾樣嘛!
2018-04-24
4 分鐘 (堂食)