2022-10-25
襯小朋友番晒學就約妹食個飯、輕鬆下嘆下!講明嘆我就約佢食個Omakase ,就近佢公司灣仔,我就同佢去朋友開嘅餐廳 《卓鮨》 食好嘢!呢度嘅Lunch Menu有好多選擇,當然有出名嘅Omakase啦!如果你想熱食,亦有不同選擇:🥩和牛定食、🐍鰻魚飯、🐟銀雪魚西京燒、🐖吉列豬扒我哋緊係order Omakase Set啦!為求係緊絕嘅時間食到好嘢👏🏼駐場嘅Mark師傅會跟隨我哋嘅速度😆好貼心💕首先上咗個熱熱嘅茶碗蒸配薯蓉球,暖一暖個胃!就開始上我哋期待以久嘅食物……😻😻🌀北海道生蠔仙鳳指〰️好新鮮又爽口!屬於清甜嘅生蠔🦪食完有回甘嘅味道!🌀汁煮吞拿魚腩〰️以為魚生先好食?!打破咗我嘅思維,原來汁煮都可以咁好味🤤而且煮到好滑🫶🏻yum~🌀蜜柑鯛〰️味道鮮甜,配埋花花一齊食,會令你好驚喜(估不到的夾)🌀凡立貝〰️各自係面加上竹炭鹽&柚子皮,分別有2種口味!竹炭鹽可帶起凡立貝嘅鮮而柚子皮就令到佢更清新!1次過食過晒2種口味😌🌀中吞拿魚腩➕吞拿魚大拖羅〰️嘩‼️嘩‼️嘩‼️真係正到爆,點解咁講?Mark師傅話係拖羅魚鮫位嘅部份,入口即化、味道更甘甜😋🌀北海道銀鱈魚壽司〰️ 魚嘅色澤雪白,魚肉片片分明,魚皮表面輕
🌀北海道銀鱈魚壽司〰️ 魚嘅色澤雪白,魚肉片片分明,魚皮表面輕微灼製過,Wow入口焦香惹味,魚油甘香,柔軟滑膩!
🌀北海道石垣貝壽司〰️呢個好玩呀!Mark師傅將石恒貝整理好,就一手拎起貝肉,另一隻手用力一拍即刻放上我面前,貝肉只要受到外來刺激就會有收縮效果,佢嘅尾尾就會向上翹😁肉質爽脆有咀嚼感!我自己就好鍾意食喇!
🌀秋刀魚壽司(紅綠燈)〰️秋刀魚係日本秋季魚類嘅代表,味道深厚。當造時係特別肥美、油脂豐富、腥味少,所以特別好味!
最後就上埋熱辣辣嘅魚湯…….不過最後還未到最後😆😆😆仲有呢個季節當造嘅筋子
🌀筋子壽司〰️被卵巢薄膜包裹著嘅魚卵就稱之為筋子,筋子外型圓潤晶瑩剔透,勁甘香!其實筋子唔常有,襯依家食!
到甜品上〰️呢個月係萬聖節🎃,師傅為我送上💀呢個甜品!💀骷髏骨頭嘅餅夾著開心果味嘅雪糕,淨講顏色就相當襯Halloween😹而且開心果味真心好正!師傅呢個係其間限定架🧟♀️
呢度環境唔錯👍🏻座位闊落,分開上下2層,上層更有私隱度,開party 、gathering唔錯