2023-08-29
想享受一個被serve既感覺, 有咩好得過去食Omakase, 每一道菜都有人為你講解, 令你對所食既野更有認知, 更感受食物既細緻!黎到元朗區一間穩世Omakase, 入到黎覺得整個裝潢好仔細, 而背景音樂好似做緊Spa一般, 令人感覺relax!前菜🫕蒟蒻大根蒟蒻, 蘿蔔絲, 豆卜再加芝麻而成, 加上油香, 食落爽口, 係個開胃既starter日本魚干炸大豆牙魚干咸香味濃而幼細, 大豆牙爽口日本哈哈螺 / 日本磯粒貝非常嫩滑既幾粒貝, 醬汁味香, 只需幾口就完全吞落肚北海道珍蠔蠔肥美而比較淡口, 但因有柚子汁調起整個味道池魚他他本身會帶少許腥味既池魚, 用醬油加上細蔥花同薑, 令整件事相當容易入口, 因為薑關係, 食落帶少許辛口, 刺激!刺生5品🍱柳明海赤水母超級爽口既赤水母配上海帶同青瓜, 再加上日本穀物(配有指天椒)醋汁, 非常開胃二頭磯煮鮑魚師傅煮足三日三夜所以非常淋, 而佢既汁先係精華! 令整件事昇華再配上少許壽司飯, 令醬汁一點都唔會浪費松葉蟹拆肉 + 原身蟹膏先完全撈勻再夾紫菜食用, 本身拆肉係凍而蟹膏係熱, 兩者撈勻食但又唔會比蟹膏搶左個味, 反而帶起整個鮮味手握壽司
前菜🫕
蒟蒻大根
日本魚干炸大豆牙
魚干咸香味濃而幼細, 大豆牙爽口
日本哈哈螺 / 日本磯粒貝
非常嫩滑既幾粒貝, 醬汁味香, 只需幾口就完全吞落肚
北海道珍蠔
蠔肥美而比較淡口, 但因有柚子汁調起整個味道
池魚他他
刺生5品🍱
柳明海赤水母
二頭磯煮鮑魚
松葉蟹拆肉 + 原身蟹膏
手握壽司8貫🍣
帆立貝壽司
面頭加上青骨汁, 令鮮味既帆立貝變得更不平凡
新鮮鯖魚
燒脆左外皮好香口, 而每咬一啖都有油份標出黎, 啖啖都係魚油香
金線鯛
日本既紅衫魚, 油膩味超濃郁, 魚味清香
新鮮銀雪魚
有一點話梅醬係表面, 帶少許咸酸味道, 食落滑而感覺肥美!
牡丹蝦壽司
沿用返蝦頭上既蝦膏再點係牡丹蝦上, 超級香口!
北海道赤海膽
超級闊綽, 海膽超多, 鮮味十足! 我係食左足足分幾鐘先食完, 回味無窮😋
大拖羅
表面加上淡雪鹽(用米+鹽而成, 味道清香)
拖羅肉味較為淡身, 但加上淡雪鹽帶起味道
左口魚裙邊
每次食Omakase最想食既其中一款! 入口即溶, 令人指甲留香!!
櫻花蝦茶碗蒸
見到熱辣辣既茶碗蒸就知差唔多ending! 非常嫩滑, 蛋香味強!
燒鰈魚卷
第一次食呢種合併既做法, 鰈魚內夾住荀同牛蒡, 而表面有辣椒絲, 有的辛口但鰈魚啖啖肉加上爽口既荀同牛蒡好正!
吉列酒渡魚場薯餅
非常脆香既外圍, 內裡有住滿滿既薯溶, 十分足料!
沙白麵鼓湯
食左咁多美食, 再黎一碗熱辣辣既湯心靈上真係好治癒😌
蜜瓜成就呢個happy ending!! 呢餐食得非常滿足!!
整個用餐食左接近3小時, 但整個體驗令人完全唔留意時間, 放鬆享受!