A姐話聖誕節就一定要食聖誕大餐!但邊個話聖誕大餐一定要食西餐?邊爐控嘅我哋一於反傳統,搵咗間高質火鍋店。有人話聖誕大餐要有火雞,呢度無,但有海南四大名菜之一嘅文昌雞;又有人話聖誕大餐要有牛扒,呢度無,但有日本山型A5和牛西冷;更有人話聖誕大餐要有長腳蟹,呢度無,但有愛爾蘭麵包蟹!呢度就係旺角嘅四季文昌,聖誕大餐當然要同愛嘅人食啦!同一段火鍋店設計唔同,呢度一踏入門口已經充滿濃厚嘅聖誕氣氛。頭盤:三文魚刺身、海南沙薑脆豬手作為開胃頭盤,呢個三文魚刺身好有口感,唔錯!而更令人驚喜嘅係海南沙薑脆豬手,好爽口,配上我M佬最愛嘅沙薑,真係無得頂!椰子雞湯底踏入冬天,天氣乾燥,打邊爐要打得唔熱氣又可以進補,所以我哋揀咗椰子雞湯底。椰子湯底用上新鮮椰子水,等大火煮滾,將半隻文昌雞放入去煮7分鐘,記住用旁邊嘅沙漏計時呀!煲滾後嘅湯底椰香十足,飲落好清甜!而雞件吸收咗椰子水之後,好香甜又嫩滑。山型A5和牛肉眼牛味十足,入口即熔!好味到無其他形容詞!番茄麵包蟹配是日海鮮拼盤大大隻愛爾蘭麵包蟹配上拼盤內嘅青口、大蜆等,好豐富架!首推一定係呢隻麵包蟹啦,蟹肉好鮮甜,最正係蟹膏超多,好幸福呀!安格斯牛小排安格斯

頭盤:三文魚刺身、海南沙薑脆豬手
沙薑脆豬手

三文魚刺身

椰子雞湯底

山型A5和牛肉眼

牛味十足,入口即熔!好味到無其他形容詞!

安格斯牛小排

安格斯牛小排嘅牛味十足,用料一啲都唔差,我M佬個人提議,食咗呢個安格斯牛小排再食山型A5和牛肉眼。

呢個套餐除咗安格斯牛小排同文昌雞之外,仲有海南手工丸、健康野菜籃、養生菇菌籃同日本稻庭烏冬,真係好飽好滿足!
養生菇菌籃

而聖誕期間仲有聖誕禮物送呀,好有心意呀!

聖誕節
沙薑脆豬手