2020-05-13 920 瀏覽
中國出名烹調煮法多,咁韓國就一定口味上比較多,就算系香港食韓餐,好多時都會搭5-8類配菜上枱,其實系韓國飲食物化嚟講好正常,雖然唔系廣東文化,但廣東人一樣受落¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨每次出去食韓國菜見職員,不斷將配菜擺上枱,未食都主菜心入面都已經狂流口水,同會系咁同朋友逐味研究到底有咩醃菜,而呢到嘅前菜有8碟:2碟浸咗醬油洋蔥、涼拌大豆芽、千島沙律、醃辣蘿蔔、醃辣鹹菜、辣泡菜、腸仔😂⋯⋯香港口味前菜始終系送口,無太獨特之處,平均每款主要開胃為主,全部Okay試過正常,韓國人除鐘意開胃菜,醬汁一樣比較講究,呢到每人都會有3款醬,左washibi配鼓油、中韓式泡菜醬、右麻油,濃味嘅力作¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨👉🏻海鮮煎餅海鮮煎餅佢加咗勁多墨魚圈、蜆肉,少量蔥同辣椒絲,食嘅時侯餅底厚度適中,唔會一咬就散, 墨魚圈爽身、蜆肉系冇雪味,正常正常,加埋入口我覺得系好食過平時叫開嘅泡菜煎餅👉🏻牛五花肉呢個系我同朋友都想食嘅肉嚟,用鐵鍋爐燒,陣間個豬佢會轉石爐去燒特別醃過,肉質唔會散,味道略似燒汁帶少少甜味,肉味經醃製後唔太明顯,

👉🏻海鮮煎餅

👉🏻牛五花肉
特別醃過,肉質唔會散,味道略似燒汁帶少少甜味,肉味經醃製後唔太明顯,有牛味但唔會好濃,只要系醃肉重點始終系較味方面,同佢肉質上系可以,所以推薦

👉🏻牛肉炒粉絲
千祈千祈唔好凍咗先嚟食,襯熱食嘅時候系最好食,同其他韓國餐廳叫粉絲唔同之處:粉絲入面好多攪到碎粉狀黑椒粒,系比較攻味蕾,屬手攪個類黑椒粉,特別香,而牛肉嘅味系帶燒汁味,睇來呢到嘅醃牛偏好以甜味為主

👉🏻店員推薦的韓式口味豬肉
配搭一切絲青椒+原粒蒜+生菜🥬
店員話佢哋採用新鮮肉類,系真正韓式美食,餐廳由韓國人主理,呢味系佢哋韓國流行嘅食法,咁樣一定要點啦😂🤚🏻

同燒牛嘅爐系唔一樣,以燒好咗嘅熱石鍋上枱職員幫手燒肉,個爐下面系放晒冰幫個爐降溫,sor太留意個鍋🤭

肉睇落去一層厚膏、一層厚肉,燒完剪好後更睇得出似!似燒豬肉!當然連部位都似你出面買嘅燒肉位置,唔同之處外皮冇脆皮同肉味完全冇鹹味,就咁食你可能剩系食到豬肉味同少少油脂,當加埋生蒜、少青椒、佢哋嘅泡菜醬包埋生菜,真系好好味,口感、味道都明顯配搭到

👉🏻柚子汽水
冇特別,柚子汁溝7 up嘅味道,唔會有藥水味,good

👉🏻米酒
食韓國嘢叫肉有乜可以唔飲酒!我自己偏好韓國米酒,燒酒太燒喉感覺會飲到想死,而米酒清甜暖胃最啱女士口味,佢Menu太多款酒,普通紅、白酒你都可以系到點到

整體上,食物質素系到位✍🏻💋
服務方面入門職員有量體溫、帶位、派卡片、介紹餐廳、食完後又有問feedback服務稱得上超乎預期水準
餐廳因怖置以卡位為主,疫唔疫症都冇大影響,客嘅私人空間感覺系更好,環境偏黃燈,晚市愈食愈多人,最旺時間爆場,因點燒肉嘅人唔少,一般留嘅時間都夠長,無吹枱情況出現,非常欣賞,慶祝再來過都幾好
2020-05-11
  • 牛五花肉