高級西餐廳無論環境、格調、食物味道、服務,勝價比,五大範疇,缺一不可。呢一間每一個方面都令我幾滿意。 食物:1.蟹肉蘋果羽衣甘藍沙律蟹肉鮮味,並且落足料,蟹肉粉量非常多。蘋果幾fresh。羽衣甘藍及其他沙律菜味道唔算突出,亦唔會落好多醋,所以唔會酸。可能咁更加突顯出蟹味。另有d煙肉粒。2.波士頓龍蝦 半隻忍唔住叫左兩個半隻。龍蝦用極爆多芝士焗,基本上成個面都係芝士!龍蝦鮮味,肉質ok, 亦有好多膏。個鉗亦好大塊肉,滿足晒。3.菠菜芝士焗蠔又係用超級多芝士焗,多到唔識形容。菠菜味就唔係好覺。蠔肉質都唔錯。用焗的方法煮好處絕對是把所有味道完汁完味鎖住,食完竟然仲有汁係殼入面。惟一是亦有壞處,就係會將蠔本身的腥味也保留,好鍾意食蠔唔怕腥就一定覺得好正,否則就未必鍾意。4.美國安格斯西冷牛扒牛扒一路切一路滲肉汁出黎,絕對加分。香草蒜蓉汁非常香,好入味。肉質方面雖然唔算超好,但唔會韌。牛肉味尚算好。以咁嘅價錢我覺得已幾抵食。唔係好明點解擺隻蛋係度,但隻蛋吸晒蒜蓉香草味,好正。5.香茅蜜桃烏龍茶有淡淡蜜桃味同埋茶味。唔算特別,但就幾清新,正好中和之前食左咁多濃味菜式。6.海鹽焦糖芝士蛋糕芝士味濃,

食物:

5.香茅蜜桃烏龍茶
香茅蜜桃烏龍茶

6.海鹽焦糖芝士蛋糕
海鹽焦糖芝士蛋糕

芝士味濃,海鹽焦糖一鹹一甜又幾match。餅底鬆化。整體較甜,但正合我意!

所有食物都即叫即煮,夠熱夠新鮮,又加分。

環境:
餐廳有兩層,非常有格調。音樂配上光線我覺得係完美。

座椅有cushion,極度舒服,一絕。

兩個人食咁多野都只係差唔多$500落樓,唔使加10%服務費。樣樣都高水準,滿意了!
2020-06-09
蟹肉蘋果羽衣甘藍沙律