2017-06-26 133 瀏覽
去到銅鑼灣嘅「西餐大排檔」,餐廳係上樓形式,屬於高尚嘅茶餐廳,位置都好方便,一出電梯已經見到大大隻燈光招牌,非常耀眼。入到去餐廳店員安排我哋坐窗口近門口位置,兩個人仲要坐四人枱,所以位置非常寬敞,環境十分舒適,餐廳中間有個水吧,而且餐廳幾乎爆滿。見到餐牌都有不同嘅套餐選擇,但係我哋比較鍾意散叫,所以先叫咗前菜「乳酪蝦仔蛋沙律」,先食下啲蔬菜醒下個位先,沙律入面除咗有一粒粒嘅碎蛋之外,仲有一粒粒嘅爆珠,我最鍾意食呀!估唔到會係沙律度出現,但係食落去又夾到喎,而且蔬菜非常新鮮,撈埋黎食一流呀。「炸蝦多士配菠蘿」,賣相非常吸引而且多士非常大條,仲有切左一粒粒嘅菠蘿,兩樣夾埋黎食都好match,切落去入面好鬆軟,外脆內軟幾特別。之後食個「黑毛豬熱脆包」,賣相都好吸引,好香嘅麵包,炸到脆卜卜,入面夾住一大塊黑毛豬,好大件!足夠兩個人食,我哋一人切左一半試吓,麵包入面夾住唔同嘅配料,連埋啲配料一齊食好滋味呀。菠蘿唔太酸,食落去幾甜,又係開胃之選。食咗咁多嘢都覺好頸渴,我哋一人叫咗杯「西柚汁」同埋「橙汁」飲,飲完好爽呀。之後叫左佢哋餐廳推介嘅「燒牛脷」,好大件,而且份量好多啊,聞落去好香口,就咁睇都

菠蘿唔太酸,食落去幾甜,又係開胃之選。

之後叫左佢哋餐廳推介嘅「燒牛脷」,好大件,而且份量好多啊,聞落去好香口,就咁睇都煎得好香脆,而且每一塊牛脷上面都有黑椒粒,食落去更加惹味啊,估唔到咬落去啲牛脷好「林」,而且有好濃郁嘅牛脷味道,必食之選。

因為我同我朋友都係牛魔王,最後我哋叫咗個「燒牛仔骨」,燒牛仔骨都好大塊有兩大塊,薄薄地幾好食,而且好容易切,咬落去除咗有肉位,仲有牛筋位,所以食落去有口感而且有質感,好快我哋就食晒了。

食咗咁多嘢梗係要叫番個甜品嚟試吓啦,我哋就叫左一個「原個菠蘿雪芭」,賣相非常吸引,真係用完個菠蘿上的,打開個波蘿蓋入面有好多菠蘿雪芭,而且雪到非常硬身,夏日炎炎食呢個消暑非常正,食落去真係有好鮮菠蘿味道,放入即刻溶化,爽!

最後食咗咁多嘢,都係差唔多$800埋單啊,一個人只係$400左右,就食咗咁多正嘢,下次會再試吓第二啲菜式。