2018-10-28 100 瀏覽
黎到灣仔友人先話想食韓國野,隨便openrice搵咗下,就搵到呢間開在利東街,好大機會係高檔野,openrice就話間野個名係“首首韓式小館“,但其實黎到門口都見唔到中文字,係“bistro scoul”😂服務員好好,主動問我地要唔要調去卡位最大路嘅一定係拌飯,所以叫咗個燒牛肉拌飯,比想像中大碗,有驚喜嘅係牛肉夠實,唔會好似cheap野咁鬆鬆散散,配菜清新。醬料分開上,味道係好重嘅,所以落少少已經足夠酒悶豬腩肉,略嫌唔夠酒味,濃d就好,但整體都唔錯,唔咸嘅,可以唔配主菜食。夠lum,而且配菜十分夾,每塊葉都塗咗香料,夾埋洋蔥豬肉食,中和油膩,而且味道會更豐富。雞翼係友人無論去咩餐廳都要點嘅,呢款雞翼美中不足就係有d黐牙。味道就帶甜,口感唔乾,可以一試。我幾喜歡海鮮煎餅,中間帶子夠爽,味道有d似泡菜味,好開胃,配埋火箭菜食,酸辣得黎帶少少澀。雖然擺耐咗,但外皮仍然帶脆滿足嘅一餐,食物睇得又好食,雖然係貴價地段,但價錢唔算離譜,而且服務員好友善沒有擺款,值得一讚
服務員好好,主動問我地要唔要調去卡位