2022-10-22 92 瀏覽
疫情漸趨穩定,政府逐漸放寬開關,個個都搶住買機票飛去日本,唔通個個都可以即刻話飛就飛咩?飛唔到嘅唯有係香港揾間日本菜食下,望梅止渴啦。今次黎到屯門市廣場附近嘅一間小店,估唔到咁有驚喜。餐廳有吧枱位置,可以近距離睇住師傅功架。首先叫左日本餐廳常食嘅蟹籽沙律,諗住係平時上菜時沙律碟嘅size,點知係沙律山,睇到眼都突左出黎,佢令我諗起富士山,沙律醬同蟹籽就係富士山上面既雪,真係好有畫面呀。燒牛舌,燒得啱啱好,唔會太熟令質地變韌,夠彈牙,加上燒汁,唔錯。黃金焗蠔,超級推薦,平時出外食嘅焗蠔,多數以大量芝士伴雜菜雜菇,分分鐘仲多過size細細嘅蠔,但呢度童叟無欺,只有蠔同芝士,蠔好大隻又厚身,加埋焦香芝士,非常出色。我地仲自選左幾件自己想食嘅壽司。北寄貝壽司,平時只係一件刺身係飯面,依度就將北寄貝開邊,包住壽司飯,外型似唔似腐皮壽司呢海膽壽司,又滑又唔腥,入口即溶,無得輸。埋單仲要免收加一,真係不得了,咁有質素嘅日式料理小店絕對值得回頭。

今次黎到屯門市廣場附近嘅一間小店,估唔到咁有驚喜。

餐廳有吧枱位置,可以近距離睇住師傅功架。

黃金焗蠔,超級推薦

我地仲自選左幾件自己想食嘅壽司

海膽壽司,又滑又唔腥,入口即溶,無得輸。