2021-07-25
由於疫情關係,好似好耐都冇咩機會見飛機起飛。但估唔到今日老公特地係東涌book左間餐廳,仲要係window seat。 心諗點解要6:00去到餐廳咁早食晚飯嘅? 原來餐廳望出去係可以見到日落 + 海景 + 飛機起飛(距離都較遠), 好有驚喜。落單後,侍應生即時放低左一盤包,牛油,黑醋同橄欖油,其中一款長型嘅包太硬,我唔太鍾意,所以我揀另一個軟身嘅。前菜《蟹肉薯餅》及《生牛肉他他》 $118及$188生牛肉他他配上千島汁,更帶出他他嘅美味。蟹肉薯餅,外脆內軟,相當吸引,絕對物超所值,啖啖蟹肉,又脆又軟嘅口感。主菜《牛腹肉扒》$268, 《安格斯特級肉眼扒》$328😄😄送上枱時,果舊肉眼扒真係香味撲鼻😋,但一切開發覺過熟(落單時要5成熟),食落應該有7-8成熟,呢度扣左少少分,但都食得出塊扒其實本身嘅鮮味。但反而碟牛腹肉扒就好有驚喜, 外面燒封左, 保留到入面嘅肉汁🍽👍,我揀左用Bearnaise Sauce 做配汁,7成熟,但食到一半,侍應生拎住另外3種配醬俾我揀,同我講可以再試下其他配醬,超nice😃。 配菜揀左《酸忌廉焗薯》🥔及《薯蓉》🥔,配菜係包左係主菜價錢入面,唔駛另加費用。 薯
前菜《蟹肉薯餅》及《生牛肉他他》 $118及$188
生牛肉他他配上千島汁,更帶出他他嘅美味
配菜揀左《酸忌廉焗薯》🥔及《薯蓉》🥔,配菜係包左係主菜價錢入面,唔駛另加費用。 薯蓉份量超多,味道一般。反而焗薯本人覺得可一試,唔錯。
其實個主菜我食到一半已經飽左,所以晚餐後都冇再叫甜品。建議如果細食嘅女士,前菜叫一個就夠,唔係會好似我咁食唔晒。
順帶一講~果度有張 桌球枱可以俾食客玩㗎,我都見到啲父母帶同細路仔去玩。