2019-08-05
山長水遠去完海山樓朝聖後,發現隔離個新裝修的商場,於是入去睇下有咩餐廳可以醫下肚。見到一間叫秋嵐的日本料理,裝修幾靚就入去試下。難得咁遠黎到,梗係試多幾款食物睇下質素點啦。係熱情的店長介紹之下,我地首先點了八盛刺身拼盤刺身盤($498)一黎我忍唔住嘩左一聲,因為每種刺身都係厚切,同埋都係我鍾意食的!帶子用左柚子鹽調味,海膽都是新鮮唔會有怪味,油甘魚腩好肥美入口好甘香。而我覺得重點就係嗰兩塊厚切大拖羅,完全無筋,入口即溶,簡直好似食緊肥豬肉咁,滿口魚油甘香,好誇張。呢個刺身八款盛合真係如店長所講好扺食,因為單點兩件大拖羅都要~$300。加多$200就可以試埋帶子海膽等七款刺身,CP值真係好高,個人認為係必點的食物!除此之外,甲羅燒都係店長推介的。第一次食甲羅燒係配芝士竹炭多士,估唔到個味道都幾夾幾好食! 呢個先$78,我覺得又係好抵食!另一樣最令我難忘的就係拖羅蓉丼小女子最愛吃就是拖羅蓉飯,試過好多間店,唔係啲飯太硬就係拖羅蓉好少,仲要好貴。但呢度而且的拖羅蓉飯一啲都唔酸,軟硬適中,而且拖羅蓉多過啲飯,連平日唔係好好呢個丼的男朋友都覺得好食,甚至嫌飯唔夠多😂 而呢個咁好食既丼只係$148
係熱情的店長介紹之下,我地首先點了八盛刺身拼盤
除此之外,甲羅燒都係店長推介的。
另一樣最令我難忘的就係拖羅蓉丼
小女子最愛吃就是拖羅蓉飯,試過好多間店,唔係啲飯太硬就係拖羅蓉好少,仲要好貴。但呢度而且的拖羅蓉飯一啲都唔酸,軟硬適中,而且拖羅蓉多過啲飯,連平日唔係好好呢個丼的男朋友都覺得好食,甚至嫌飯唔夠多😂 而呢個咁好食既丼只係$148!晚餐呢個價真係好平!
除此之外,我地仲點左串燒,大蝦天婦羅。。味道都不錯👍🏻天婦羅唔厚粉,串燒趁熱食最正😆
今次我同男朋友坐bar 枱,一邊食一邊望住師傅燒串燒,整壽司。店員有笑容同有禮貌,成日主動加茶👍🏻 遲啲等佢有酒牌,邊食燒物邊飲清酒,梅酒,就perfect 啦!
今時今日仲咁有heart 的餐廳真係好難搵,一定要繼續支持👍🏻