今次去位於長沙灣嘅金園茶餐廳,係一間老字號茶記✨裝修嘅格局係舊式茶餐廳,門口有出爐麵包同埋蛋撻賣😋「金園」已經係長沙灣開業多年,一直深受就街坊喜愛🤣近日酥皮蛋撻突然爆紅 所以我哋決定就嚟試吓✨——————————————————❶ 酥皮蛋撻 $8🌟🌟🌟第一眼望落去蛋撻嘅蛋漿脹卜卜,隔離嘅酥皮好厚好足料咁🤩 仲要新鮮出爐!即刻嗌返個試吓先!一拎上手發現個蛋撻好重手🙀酥皮係好多層,好厚好足料,一層接一層咁😆酥皮覺得夠脆口同埋鬆化,食完有好香嘅牛油味係口徘徊😆最重要係冇油益味!食完絕對唔會成口油✨蛋漿嘅甜度適中,蛋味香濃細滑,有啲似食緊燉蛋咁🤣整體嚟講成個蛋撻真係好出色!去到嘅話一定要試✨❷ 沙嗲牛肉麵特餐 $40 + $2多士特餐包咗沙嗲牛肉麵,火腿奄列,同一杯飲品🤤 沙嗲牛肉個汁有好香濃嘅沙嗲味,雖然汁嘅份量唔多,但係成碗麵都夠味😂不過略嫌個湯底幾鹹,食到中間幾口渴!沙嗲牛肉嘅質素唔錯,食落好重沙嗲味,而且冇乜筋😆份量都有四五舊!而麵質都幾爽口彈牙!火腿奄列生熟度啱啱好,雞蛋唔會煎到過老,有少量蛋汁流出嚟,而且入邊都幾多火腿😆配埋多士食就好夾!熱奶茶嘅比例啱啱好,茶味香濃而不澀,同時茶嘅

——————————————————

❶ 酥皮蛋撻 $8🌟🌟🌟

❷ 沙嗲牛肉麵特餐 $40 + $2多士

熱奶茶嘅比例啱啱好,茶味香濃而不澀,同時茶嘅餘韻充斥成個口腔!😋算係一杯唔錯嘅奶茶!

❸叉燒意粉午餐 $40

午餐包咗叉燒意粉,火腿奄列,同一杯飲品🤤

薄切叉燒有幾舊,偏瘦,但肉質唔會柴,湯底就鹹鹹地,意粉放左幾分鐘,入口嗰下都已經淋淋地luu🤣但份量就適中!

呢個set就一樣有火腿奄列,同上面嘅一樣✨而我就跟左餐包,個包就大大個,中間切開 查左啲牛油🤣不過就係普通茶餐 可以滿足下好耐冇食茶餐嘅感覺!✨🤪而熱檸茶個茶唔會好澀身,就係普通熱0T!🤣🤣🤣

總括嚟講,金園嘅酥皮蛋撻真係幾出色✨都係我心目中嘅𝐭𝐨𝐩幾🌟不過沙嗲牛肉麵同叉燒意粉就相對普通,覺得未必一定要試🤣 下次有機會試埋佢個黑椒汁先🙈聽講好似都幾出名✨