2020-01-14 446 瀏覽
已經好耐冇去馬鞍山shopping, 每次去親都係食沾麵, 今次都唔例外, 雖然行返去熟悉的角落, 但門面已經不再熟悉..............眼前係一間好光猛的食肆, 同以前好唔同, 但入面格局基本一樣, 只係換過d枱櫈, 開頭仲以為轉咗另一間, 但見佢個名都係叫麵屋武藏, 只係响後面加埋"二天", 相信都係同一間集團, 只係改過個名咁解啫~ 唔理佢係咪同一間, 總之有沾麵食就得啦~ 除咗是日推介果張menu係舊之外, main menu係全新的, 除咗基本的湯拉麵及沾麵, 仲多咗定食, 可能要照顧唔同人有唔同需要, 但我地好專一, 都係叫返沾麵~睇完個menu之後, 先知道"二天"係豬扒(豚天)同雞件(雞天), 咁既然二天係主打, 而我地又想食沾麵, 叫兩個唔同沾汁的二天拉麵就啱哂~ 佢有3款沾汁的, 但其中一款係辣, 所以諗都唔駛諗, 就選擇唔辣果兩款啦~等上菜都等咗好一陣子, 證明樣樣都係即叫即整~ 二天沾麵配濃厚豚骨湯呢款係由豬骨+小魚乾+蔬菜煮成, 味道想像唔到佢竟然可以咁濃味, 對我呢d食開淡味的人, 覺得佢係濃到有少少"kwok"喉, 不過鍾意濃味果d人就啱哂~ 好彩

等上菜都等咗好一陣子, 證明樣樣都係即叫即整~

二天沾麵配濃厚豚骨湯

呢款係由豬骨+小魚乾+蔬菜煮成, 味道想像唔到佢竟然可以咁濃味, 對我呢d食開淡味的人, 覺得佢係濃到有少少"kwok"喉, 不過鍾意濃味果d人就啱哂~ 好彩佢唔係淨係用豬骨同小魚乾去煮, 仲有加埋d蔬菜, 咁樣感覺上好似冇咁罪惡感, 話哂有蔬菜~ 佢味道雖然係超濃, 但我覺得絕對係真材實料, 因為食完之後唔會口渴, 雖然食果陣係咁飲水, 不過係我地唔食慣濃味啫~

沾麵依然係用我地最愛的坑紋麵, 咁樣先係可以真真正正做到沾麵掛汁的功效, 麵質冇變, 依然咁彈牙, 超正~

二天各有兩件, 炸粉唔算好厚, 新鮮熱辣炸好, 外層脆卜卜, 內層仍然好juicy, 豚天雖然係厚切, 但唔會好un, 肥瘦適中, 而雞天好厚件, 唔會炸唔熟, 又唔會炸得過乾~

溫泉蛋竟然有一隻, 平時一般出面食都係得半邊, 佢竟然係有兩個半邊, 雖然我唔係好好溫泉蛋, 但將佢個蛋黃拌勻落個沾汁度一齊食, 仲食都好香蛋味, 佢隻蛋黃真係好橙紅色, 好靚, 我相信佢一定係日本蛋~

仲要記得落佢推介果個天婦羅碎, 好好食, 浸咗汁都仲卜卜脆~

二天沾麵配魚介醬油湯

至於呢款係由鰹魚+秘製醬油煮成, 冇豬骨咁"kwok"喉, 但味道依然係好濃, 飲得到好濃的魚湯, 好似好清好淡, 但實際好濃~

麵同二天都係一樣, 所以唔再重複
芝士海老魷魚卷

我覺得佢似蝦肉春卷多d囉~ 因為外層係春卷皮, 內層就蝦肉多過魷魚, 所以好爽口, 而芝士對我地呢d芝士控係多多都唔夠, 但講真芝士份量都算可接受, 而且仲係拉絲芝士, 面層仲有輕輕焗過, 令芝士更加香口~

總括嚟講都唔錯, 下次嚟馬鞍山shopping可以keep住繼續食沾麵~
2020-01-11