2019-02-23 323 瀏覽
咁遠由港島黎到馬鐵嘅盡頭,就係為左試哩間屋子cafe 我同我男朋友一直想試,但係就一直嫌遠,最後襯週年紀念過黎一趟。星期二夜晚都算多人,不過唔洗排隊,本身想坐近落地玻璃嘅日式榻榻米,但返完工比較攰,揀左坐大沙發真係好似係屋企攤咁,好舒服。食物方面,我地叫左和風漢堡定食同鮭魚泡飯。定食比平時嘅包含更多配菜 - 白飯,沙律,麵豉湯,海草,薯蓉,同一杯飲品。日式漢堡扒好綿密,薯蓉撈埋蛋黃醬超creamy,沙律有紅腰豆青瓜生菜粟米,杯蘋果茶夠凍,清清地亦唔錯。至於鮭魚泡飯,係令我驚喜嘅!黎到超級大碗,有一舊wasabi痴住係碗邊勁搞笑。裡面有泡飯嘅調味料,粟米,海帶,鮭魚好肥美!唔係平時碎晒咁,係幾大塊完整鮭魚!湯底亦唔錯,唔會好重味精,好適合暖胃嘅comfort food。小食方面,我地叫左和平餃子,一共有5隻。新鮮煎出黎熱辣辣,餃子皮一d都唔硬唔乾,豬肉餡料帶有微微嘅薑味。最有心思係個餃子汁,係特調過加左七味粉,令味道更有層次!最後當然要食哩度主打嘅甜品!我地揀左佢地嘅皇牌 - 燕麥榛子梳乎厘,因為即叫即做,所以要等20分鐘。甜品黎到勁香!梳乎厘甜度剛好,質感軟綿綿,超好味!!!仲有好多燕
咁遠由港島黎到馬鐵嘅盡頭,就係為左試哩間屋子cafe
真係好似係屋企攤咁,好舒服。

最後當然要食哩度主打嘅甜品!我地揀左佢地嘅皇牌 - 燕麥榛子梳乎厘,因為即叫即做,所以要等20分鐘。甜品黎到勁香!梳乎厘甜度剛好,質感軟綿綿,超好味!!!仲有好多燕麥碎鋪滿雲尼拿雪糕,燕麥味道好香,應該係special blend,好似granola咁,真係超級超級讚
份量好足料,係好比心機用心做嘅甜品,我一定會再返黎試佢其他菜式同甜品
鮭魚泡飯
和風漢堡定食