2021-02-04 40 瀏覽
冇得旅遊的日子, 只可係本地覓食。好彩, 香港仲係美食之都, 好多唔同既菜式都可以食到。今日發現到一間好唔錯既馬來喇沙。這小店係銅鑼灣, 雖然係有d貴, 好彩剛到下午茶時段。 簡左: 無骨海南雞配喇沙, 杏仁炸蝦餅, 手拉凍奶茶。其實只係剛好經過想食亞洲菜就入黎食, 本來冇咩特別期望, 但坐落發覺都算幾多人, 當然唔滿。 而且仲有2枱係外國人。 竟然外國人都會黎食。 佢既海南雞都算幾有水準, 幾爽滑, 唔肥, 雞皮好薄, 令人食埋雞皮都唔太有罪惡感。 我反而覺得個喇沙比較出色。 佢個湯調較得剛剛好, 最重要佢早已幫你落左辣醬係面, 一搞就入左湯。 本來怕會唔會太辣,但竟然係夾好晒,我覺得如果一定唔落反而冇咁好食。 所以喇沙入面既豆腐卜真係好正, 索晒d湯汁勁野味。 而仲係用左2款麵(油麵+米線), 感覺唔會太飽或怕唔夠食。 杏仁炸蝦餅有杏仁香好多, 同埋外面都好少見。手拉凍奶茶真係手拉咁wor, 凍既都會有咁多泡係面, 好明顯唔係港式既。真係有意外驚喜既一餐。
冇得旅遊的日子, 只可係本地覓食。
好彩, 香港仲係美食之都, 好多唔同既菜式都可以食到。
今日發現到一間好唔錯既馬來喇沙。
杏仁炸蝦餅有杏仁香好多, 同埋外面都好少見。
真係有意外驚喜既一餐。
2021-02-03