2018-12-27
boxing day想食grey hound點知五點去到,唔算tea,唔算dinner都要排隊。本身諗住食第二間,係ifc兜嚟兜去,其他餐廳價錢真係令我呢啲普通收人咋舌,所以死死地氣返去排,好彩排左15分鐘左右就有位。其實坐位算係有啲逼,枱同枱之間距離亦好近,不過香港寸金呎土明嘅。我叫左個泰式豬肉丸河粉,湯底非常夠味,平時食慣淡味嘅人應該會覺得過濃,但係本人係重口味人士,所以個湯岩晒我,本身以為咁濃味應該食完會非常口渴,但係竟然冇咩特別口渴,抵贊河粉係寬河粉,質地十分滑,切到短短地,用筷子係食唔到,要用匙羹食,配埋個湯,好正豬肉係切成一舊舊細舊,唔韌唔硬,非常好咬,亦好吸湯汁,啖啖肉,好有口感。豬肉丸中規中矩,雖然細細粒,但都有好多粒下朋友叫左個泰式南瓜豆腐沙律,南瓜切成薄片烤到十分之脆,個人唔太喜歡呢種質感,好“介”口。整個沙律味道並冇驚喜,屬於不過不失。仲叫左件泰式奶茶幕絲千層蛋糕,入口好濃奶茶甜味,質地幼滑,連我呢個唔好甜品嘅人都覺得唔錯,值得一試提提大家睇得出佢地人手唔係好夠,每個waiter都好忙,好容易會俾waiter忽略,所以大家要俾啲耐性。總括食物質素不錯,性價比就見人
提提大家睇得出佢地人手唔係好夠,每個waiter都好忙,好容易會俾waiter忽略,所以大家要俾啲耐性。總括食物質素不錯,性價比就見人見智,個河粉$98係ok嘅,其他全部大約$150或者$200,值唔值得試就要睇大家budget啦