2018-03-13 1049 瀏覽
想帶家人去食越南菜,可惜香港大部分嘅越南餐館都係坐得唔太舒服,突然記起之前試過安南,都唔錯,就一於請家人嚟再食過~每次食泰越等菜式我都會叫個沙律,今次就揀札肉雞絲沙律,都幾足料,啱哂鐘意食肉嘅,對於我嚟講就多啲蔬菜會好啲~想揀個小食,諗住叫米紙卷,但畀呢個雙拼吸引咗,差不多價錢,呢個可以同時食到札肉粉卷,又可以食到札肉件,仲有芽菜拌碟。呢個係要encore嘅其中一道菜,海皇湯入面有魚肉,魷魚等多種海鮮,濃郁嘅湯仲配埋脆麵包粒,仲有份量都唔少,四個人每人都可以試到至少半碗,讚!生牛肉湯河就見得多,生牛肉豬肝湯就第一次見,一於叫一客試下,個樣真係好似生牛肉湯河,好夠味,可惜太油,鐘意食肥牛嘅就啱啲,但都不宜飲太多。另一個encore嘅菜式就係越南春卷,亦都係餐廳推介嘅菜式,佢冇某啲餐廳炸得咁油,仲有菜可以夾住嚟食,加點魚露就更好味!又試下啲唔係間間越南餐廳有提供嘅菜式,雖然叫炸筍殼魚,但唔會好多炸粉亦唔會好油膩,有啲脆口得嚟肉質好淋好滑。啱哂鐘意食魚又鐘意食香口菜式嘅我。有火車頭,當然要放棄生牛肉湯河,除咗生牛肉,仲有牛筋同牛柏葉,每樣配料嘅比例啱啱好,睇得出唔會因為成本而某啲食材多啲或者

雞絲札肉沙律

雙色札肉粉卷

海皇湯

生牛肉豬肝湯

越式春卷

炸筍殼魚

有火車頭,當然要放棄生牛肉湯河,除咗生牛肉,仲有牛筋同牛柏葉,每樣配料嘅比例啱啱好,睇得出唔會因為成本而某啲食材多啲或者少啲。生牛肉嚟到只要浸一陣,生熟程度就啱啱好。
火車頭

本來想試餐廳另一推介菜式:香橙鴨煲,可惜賣哂,就試咗呢個越式燒鵪鶉,抱住好奇嘅心態去試,竟然比想像中好味,兩隻分成一共四件,每件嘅大細啱啱好,唔會食完就好滯,個樣似乳鴿,但冇乳鴿嘅肉質咁硬。唔好漏咗伴碟嘅生菜紅蘿蔔絲,配點魚露係好好味嘅,食完鵪鶉食番片菜啱哂。

已經好豐富,要放棄甜品喇,據聞有啲好特別嘅雪糕,下次要試下先~
題外話/補充資料: 當天訂枱時要求係溜冰場旁的座位, 店員真係有MARK低, 仲安排到畀我吔, 好少餐廳會做到!
2018-03-11
海皇湯