在IG上 Follow 這間純素貝果小店 404 Plant 好一陣子,不過之前要上網訂我怕麻煩就無食過,終於他們這幾天開了實體店試業中,當然立即過去試下。404 Plant 位於上環蘇杭街,由上環地鐵站A2出口行過去幾分鐘就到,交通非常方便。順帶一提,這條街上面起碼有五間咖啡店,密度比得上大南街,純素貝果店隔離仲有好好食的純素餐廳 Confusion plant based kitchen,好多好野食啊!營業時間每日都不同,好複雜 XDDD 基本上平日好早開門可以來吃早餐或買個貝果返公司食,周五周六就開到好夜開party咁樣。小店裝修走一個好怪奇有性格路線,感覺有少少似上左太空船,到處又搵到些莫名奇妙的古物擺設,都幾得意仔。例如近門口的牆上有一個古董磅,你可以磅下個貝果有幾重,放上去影相都幾得意。Menu 都幾豐富,有淨貝果也有三文治貝果,口味有鹹也有甜,還有沙律和小食,飲品都好多元化,第一次來真係樣樣都想試下。最厲害的當然是 404 Plant 是純素餐廳,所有餐點不含雞蛋或奶製品,全植物性成分製作。一樓和二樓都有座位,下層有一半係廚房,所以座位比較窄,但都cozy又可以睇到貝果製

一樓和二樓都有座位,下層有一半係廚房,所以座位比較窄,但都cozy又可以睇到貝果製作咁樣。

真係估唔到貝果專門店都咁多野食,今次先試甜食配咖啡,下次再來吃正餐。

飲品有純素奶昔、咖啡熱茶、梳打和一些瓶裝飲品。植物奶咖啡可以自選要甚麼奶,不需要另外加錢,有豆奶、燕麥奶、杏仁奶和夏威夷果仁奶,通常見到 Macadamia 我都唔會揀其他 XDD,香港唔係太多咖啡店會用這個。

淨貝果的口味可以直接去玻璃櫃揀,可以買幾個返屋企食都得。

各種各樣的設計書藉,選書跟我平常去的文青咖啡店有點不同,我鍾意色彩和怪插畫哈哈,比較好玩。

後門出去有個小小戶外空間,天氣涼涼地坐出面好舒服。

Latte HK$40

夏威夷果仁奶拿鐵。咖啡好Rich幾好飲,夏威夷果仁奶泡都打得幾滑喎。臨走的時候同咖啡師傾開,原來這邊的咖啡豆有加CBD(大麻二酚),飲的時候完全無為意,飲完亦都無High XD。想知多點關於 CBD 的知識,我建議你都係自己google下慢慢研究,最近香港都越來越多地方食到或飲到這個成分。

Bisc off HK$60

聞說這個是新口味,我又剛好從來無食過 Biscoff 餅乾,正好試試看,我又從來無諗過貝果可以配餅乾咁得意。起初以為會好甜膩,估唔到個醬又完全唔會甜喎,個貝果的外層偏硬身,中間富韌勁,適合有牙鍾意咬野食的朋友,如果你鍾意食空氣麵包就唔適合你啦。

中間個醬望落有少少似花生醬,不過原來係 Biscoff cream cheese 加烤過的核桃,溝埋又幾好食。

食完上二樓參觀一下,一上樓梯先在轉角處見到個玩具電話,乜咁得意。

樓上是沒有窗的空間,盡處用木板封起並畫了趣味塗鴉,這層都坐到幾多人。

牆上各式各樣的海報都新奇有趣。

404 Plant 由食物飲品到室內設計都讓人充滿驚喜,氣氛又親切舒服,臨走都買多個貝果返屋企食,我應該好快再去試埋鹹食貝果三文治。
2020-10-14