茶記可以稱得上港人日常生活都好大機會接觸到!今日行過一間馳名食豬扒嘅元朗冰室,見人地講真係又厚又大塊又香口,一直都想食架啦,見到仲唔入去!好彩係見完客2點幾,中午時間同事話真係好多人排隊架!我哋專登黎食,梗係要order名物「#招牌厚豬扒」!上枱真心大塊同我手掌咁大呀,我點個份係配左司華力腸飯,厚豬扒開頭仲驚佢硬,點知入口有驚喜,夠鬆化呀!另外同事就點左 #招牌沙嗲牛肉麵,沙嗲濃香味,啲牛肉都好淋好易咬呀!另外仲點左大大件嘅 #奶油脆豬,大癲!巨型size嘅奶油脆豬真係好香脆,最精華所在梗係入面沾滿練奶,成個奶油脆豬真係100分!另外我好想食 #菠蘿包,即刻點埋黎食!另外2位同事就點左鑊氣十足嘅 #乾炒牛河 同 #沙嗲金菇肥牛炒烏冬,夠鑊氣之餘仲好香味撲鼻添!大家見到個餐牌仲有 #BB鴿,一於分黎食,皮脆肉嫩,由於即燒所以黎到個時仲好炙口架,仲有精華油脂流汁,太邪惡了!明明大家都勁飽,老實講份量確實係好大份,有個為食兼食唔飽嘅同事有咩好處?可以貪心啲叫多幾樣食物,佢仲點左隻大大 #炸雞髀,又係一份邪惡嘅食品囉,個皮脆到卜卜聲呀!