Morton's of Chicago

餐廳到訪日期:2021/4/22自己對呢個餐廳幾期待,畢竟Open rice扒房嚟講佢好評比例係頭幾名,同埋價錢上都較可以接受,所以就1星期前book定啦!「訂位/入坐方面」訂位個時問可唔可有窗邊位,佢話安排下未必有,我都ok嘅畢竟呢啲野餐廳有時都難做。🥺奇怪嘅係當我真係去到counter啦,佢同我講可以安排到窗邊位,叫我去bar台坐下先,執緊枱。咁我當然覺得正啦,但佢帶我入去坐又比左個中心位我喎,我同女朋友都心唸吓?!前一秒話安排左而家又冇嘅??🤔🤣(說好的窗邊呢🥲)「食物質素」我同女朋友嗌左2個dinner set,其中一份+400蚊filet 轉 ribeye😚》餐包講左個餐前包先,超大個,大到根本無可能食到一半,連個waiter 都話唔好食哂建議打包🤣。味道上幾香蒜味,外脆內軟,佢個牛油係滑到難以置信❤但就欠左一啲特色,總體嚟講幾滿意》龍蝦湯Appetizer有得揀沙律同龍蝦湯。呢份龍蝦湯認真麻麻,雖然鹹淡適中,但冇咩龍蝦鮮味外,佢加左啲酒落去,飲落有酒精味外亦變苦左,龍蝦肉有一大舊,但咬落老,有筋。我女朋友飲左一半就放棄左。》Filet mignon (6oz )and lo
餐廳到訪日期:2021/4/22

「訂位/入坐方面」

(說好的窗邊呢🥲)

「食物質素」

》餐包
蒜香餐包

》龍蝦湯

龍蝦湯

》Filet mignon (6oz )and lobster tail
Filet 方面理論上medium rare係最好,但女朋友唔食太生嗌左meidum比佢,肉質上都仲keep到嫩👍👍,肉味尚可接受,但都建議餐廳可能加上啲醬汁例如經典又簡單嘅peppercorn sauce,因為filet真係幾少就咁單食🤔(公認肉味最淡部位)。不過整體都唔錯嘅,份量對女性嚟講都夠。

lobster tail
冇咩彈冇咩讚,簡單龍蝦味,彈牙,份量都夠。
filet mignon and lobster tail

》Ribeye and scallop
Ribeye非常出色😚😚🤪❤,肉質香嫩,外面焦脆,肉質超多,夾雜一啲啲肥肉,下面啲油帶有鹹香,份量超大,2個人都夠哂食!只能講非常滿意!如果到到Ribeye 都做得咁好我寧願食美國prime 好過和牛🤣🤣
Ribeye

超多肉汁OMG!!!!

Ribeye

Scallop 就一般啦,個貝係煎得唔錯但外邊個bacon 真係多舊魚,硬到死😩,隔離有個甜酸醬可以中和下個油膩感又幾好。
Scallop and bacon

》side dish
薯條唔錯,幾香濃cheese 同松露味👍❤,份量多到可以4人食🤪🤣🤣
炒mushrooms 就還好,食返個原味咁,不過不失

side dish

甜品
揀左 焦糖布丁 同 心太軟,份量又係超大但冇咩驚豔。🤔
焦糖布丁個焦糖居然係唔脆。。🐒味道就還好,雲尼嗱味都突出嘅。
心太軟就。。。外層太厚太乾😩,朱古力流心唔明顯,唔太熱,濃度適中👍。
焦糖布丁,心太軟

「服務」
staff都好好笑容😚😚招呼幾好!
影相技術就。。。唉,自己影算。。

[結論]
埋單2個人2100$(加左2杯野飲)價錢上都ok,單叫牛扒呢個質素對得住價錢。呢到係食扒必到地方,如果你對香港嘅扒房已經絕望,呢到可以挽回你嘅信心🤤🤤。但就其他菜式嚟講,餐廳真係要改善下啦!🤣👍,總體嚟講都值得嚟!
蒜香餐包
filet mignon and lobster tail