位於中環怡和大廈  Basehall 嘅 Wow Burger 開咗咁耐,真漢子今次終於試咗喇,真係好 wow 呀我。🤣原來 Basehall 係個 food court 嚟,而 Wow Burger 就係其中一間鋪仔。我係星期六晚幫襯,客人唔多,店員只得一個人一腳踢。雖然係咁,但佢態度好好又好有禮貌呀。☺️我今次點咗:🍔 Wow classic burger $58,加個 side 同 milkshake 再加 $65通常我第一次食一間餐廳一定食招牌嘢,同揀哂預設選項,因為中伏機會較細,所以見到 classic 就揀佢啦。✅個麵包夠大個又鬆軟,漢堡扒唔會乾爭爭,味道亦 okay(雖然外表偏紅有啲奇怪)。不過個汁比較大路而且係稀果隻,我覺得可能杰身啲好似茄汁果種會夾啲。🍅🥔 Tater tots(vegan)Side 揀咗呢個,即係炸薯塊。如果你同我一樣好鍾意食麥當勞早餐塊薯餅,咁你一定要試,因為佢基本上係「粒粒版」薯餅,咁唔使講啦,超好食,仲要炸得脆得嚟,即使擺耐咗都唔會出哂油。薯塊嘅份量好多,所以就算兩個人 share 都夠食。🙌🥤 Hong Kong milk tea(vegan)

我今次點咗:

Wow classic burger

🥔 Tater tots(vegan)
Tater tots

🥤 Hong Kong milk tea(vegan)
Hong Kong milk tea milkshake
雖然真漢子唔係食純素,但可以的話都會選擇植物奶,因為咁我都冇飲港式奶茶好耐。咁今次三款都係 dairy free 嘅奶昔之中,緊係要揀港式奶茶啦。👅

對奶茶有啲要求嘅我,之前 Green Common 嘅港式奶茶就唔係好收貨,但呢個奶昔真係捕捉到個靈魂。佢雖然係杯奶昔,但你真係飲到港式奶茶嘅茶味,唔係得個甜,當然我覺得茶味再濃啲就更好,但係而家都好唔錯㗎喇。👍

🍛 Wow Katsu(vegan) $88
Wow Katsu bowl
即係吉列雞扒日式咖哩飯。以佢專做漢堡包嚟講,呢個飯都算唔錯,雞扒好大塊同幾好味,日式咖哩都幾正宗,啲飯雖然唔係日本米飯,但撈埋啲咖哩都好好食。個飯好大碟,驚食包唔夠飽嘅食呢個就唔怕啦。☺️

之前一路以為 Wow Burger 係外國嚟香港開嘅分店,但原來啲 founders 雖然係外國人,但 Wow Burger 係响香港創辦。所以雖然有時都會嫌香港冇其他地方咁多素食選擇,但諗起咁細嘅地方都擁有一間自己嘅素食漢堡包店,都覺得幾幸福㗎。🥰🥰
2023-09-17
15 分鐘 (堂食)
Wow classic burger
Wow Katsu bowl